A pénteken 19 óra 30 perckor kezdődő élő műsorban Perényi Miklós Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas gordonkaművész, korunk egyik legnagyobb csellistája Édouard Lalo csellóversenyének harmadik tételét adja elő.

A műsorban fellép még Andreas Ottensamer világhírű osztrák-magyar klarinétművész, a Berlini Filharmonikusok szóló klarinétosa is, aki a Virtuózok színpadán Mozart klarinétversenyének 2. tételét játssza el.

Látható lesz Szentpáli Roland és Lukács Gergely kettőse is. Szentpáli Roland a Luzerni Zeneakadémia professzora, a Nemzeti Filharmonikusok tubaművésze, hét nemzetközi rézfúvós verseny győztese, aki már túl van a negyvenedik lemezén is. Ezúttal egy visszatérő versenyzővel, Lukács Gergővel láthat tőle rendhagyó előadást a közönség.

"Egy Vivaldi kettős versenyt játszunk Lukács Gergellyel. A darab érdekessége, hogy hegedűre írt, de mi tubán adjuk elő. Ezzel is szeretnénk bizonyítani, hogy a tuba nem csak egy basszushangszer, hanem lehet rajta virtuóz módon szólózni is" - idézik Szentpáli Roland szavait.

A pénteki adásban a Virtuózok indulói számára már a finálé a cél, ahova korcsoportonként csak egy versenyző juthat be. A Kicsik korcsoportjából Abouzahra Mariam (hegedű), Balázs-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű), a Tinik közül Beke Márk (harsona), Bencze Máté (szaxofon) és Urbán Benjámin (zongora), a Nagyok közül pedig Fekete Tamás (zongora), Hart Gábor (gitár) és Ninh Duc Hoang Long (magánének) lép újra színpadra.

A zsűri tagja idén is Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes; Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja; Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész.

A Virtuózok negyedik évadának műsorvezetője Morvai Noémi és Bősze Ádám.

Az adás után, 21 óra 20 perctől az M5 kulturális csatornán a fináléba jutó versenyzőkkel és felkészítő tanáraikkal készített beszélgetések láthatók a Virtuózok személyesen című műsorban, amelynek műsorvezetője Béli Ádám.

Szombaton 9 óra 30 perctől a Bartók Rádióban lesz hallható a Continuo - Kísérjük a Virtuózokat! című műsor Bolla Milán műsorvezetésével.