Az új intézmény várhatóan 2014 első félévében kezdi meg működését.



A fejlesztésre a Kaposvári Egyetem 2011-ben PET Medicopus Kft. néven projektcéget hozott létre, amelybe az egyetem 55,4 százalékos részesedéssel, az MFB Invest Zrt. 44,6 százalékkal szállt be. A tőkeemelés és a kapcsolódó hitel révén az MFB Zrt. és az MFB Invest Zrt. munkatársai több mint egy éven át folyamatosan segítették az egyetem munkatársait az üzleti terv, a szakmai és műszaki koncepció kidolgozásában.



Kiemelték: a projektcéget alapító Kaposvári Egyetem a rendszerváltás óta folytat állat- és humángyógyászati kutatási és oktatási tevékenységeket, együttműködve világhírű külföldi kutatóintézetekkel. A fejlesztésnek alapot adó tudományos tevékenységeket az egyetem külön szervezeti egységében, az Egészségügyi Centrumban szervezik.



Az új projektcég egy közel 1600 négyzetméteres vizsgálati és kutató tevékenységet befogadó háromszintes épület felépítését tervezi saját forrásból, közel 800 millió forint értékben.



Az épületbe telepítendő - világszinten is egyedülálló - PET/MR technológia és a kiegészítő műszaki berendezések bekerülési értéke mintegy 2,1 milliárd forint lesz, ezt az összeget az MFB Zrt. hitel formájában biztosítja a PET Medicopus Kft.-nek.



A fejlett országokban régóta alkalmazzák a PET, azaz pozitronemissziós tomográfia technológiát a genetikai, molekuláris biológiai, szerves kémiai, neurológiai és sugárbiológiai kutatásokban. Magyarországon a PET műszerek hiánya, illetve a meglévő műszerek magánszféra általi üzemeltetése miatt ez sem a tudományos kutatásban, sem pedig az oktatásban nem válhatott általánossá. Az európai felzárkózás egyik alapfeltétele, hogy megfelelő klinikai környezetben, kellő tudományos-technikai koncentrációval Magyarországon is multidiszciplináris diagnosztikai központ létesüljön - olvasható a közleményben.



KH/MTI