A nemzeti hírügynökséghez eljuttatott közleményükből kiderül, rutinszerű ellenőrzésen megvizsgált 19 játékbabából 12 nem teljesítette a lágyítószer használatát tiltó, korlátozó rendelkezéseket, valamint mindösszesen 20 vízi játékból három bukott meg a teszteken. Az így összesen 15 játék sorsáról járási hivatalok intézkedtek, így azok forgalomból való kivonását, valamint 14 esetben a vásárlóktól történő visszahívásról is ők intézkedtek – részletezte az ITM közleménye.

Hozzátették, a fogyasztóvédelmi vizsgálat eredményéről, az ellenőrzött termékekről a kormányzati honlapon található tételes tájékoztatás.

Ismertették Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár véleményét is, aki elmondta, hogy a gyermekek biztonságának megóvása a fogyasztóvédelem egyik kiemelt feladata, hiszen több veszélyforrás azonban egy-egy termék megvásárlásakor puszta ránézéssel, vásárlóként nem állapítható meg, rejtve marad.

Kijelentette, a fogyasztóvédelem aktív jelenléttel és rendszeres piacfelügyeleti ellenőrzésekkel járul hozzá a családok biztonságához, segíti a szülőket a játékboltok kínálatában való eligazodásban. Az évről évre elrendelt ellenőrzéseknek köszönhetően „a gyermekeknek szánt termékek piaca tisztul, csökken a problémák száma.”