Másfélszer annyi önkéntes adta vérét a jó cél érdekében, mint amennyire a Vöröskereszt előzetesen számított – ezzel pedig körülbelül 90 emberéletet mentettek meg.



A kezdeményezésnek talán nem is lehettek volna jobb nagykövetei a rallysoknál. Ők azok, akik hobbijuknak élve állandó veszélyben vannak, ha rajthoz állnak. Így tudják, mennyire megnyugtató az a tudat, hogy ha szükség lenne rá, vérkészletből nem lenne hiány. Ennek jegyében szerették volna felhívni a figyelmet a véradás fontosságára, és tájékoztatni az embereket az eljárás menetéről. Somogy megye rallytársadalmát a siófoki Kocsis György és Gyarmati Ariel, valamint a nagyatádi Merencsics Árpád képviselte a rendezvényen – így elmondhatjuk, hogy a rally első- illetve másodosztályából, és a historic bajnokságból is jelen volt egy-egy versenyző. „Szívügyünknek éreztük, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé álljunk, hirdessük a sporttársadalomban, hiszen azáltal, hogy másokon segíthetünk, a mi lelkünk is jóérzéssel telik meg – árulta el Kocsis György. – Rettenetes tűiszonyom van, így minden



elismerésem azoké, akik le tudják győzni a félelmüket, fóbiájukat a rászorulók megmentése érdekében. Köszönettel és tisztelettel tartozunk nekik ezért!”



Gyarmati Ariel az áprilisi szezonnyitón szenvedett súlyos balesetet Egerben. A kaposvári eseményen azonban egy életerős pilótát láthattunk viszont, aki örömmel osztogatta az autogramokat, és izgatottan készül az augusztusi folytatásra. „Április 7-ével új születésnapot ünnepelhettem, amiért igencsak hálás vagyok a sorsnak. Kötelességemnek éreztem, hogy ezek után a saját példámmal is ösztönözzem az embereket a véradásra. Felemelő érzés volt látni azt a sok embert, akiket a segítőkészség vezérelt, s számunkra is volt néhány buzdító, gratuláló mondatuk. Örülök, hogy részese lehettem ennek a programnak!”



Merencsics Árpád nem csak vérét adta, de élményt is nyújtotta azoknak, akik ellátogattak a rendezvényre. A nagyatádi sofőr Suzuki Swift GTi versenyautójával érkezett meg Kaposvárra, amit nem csak megcsodálhattak az arra járók, de ki is próbálhatták. „Szuper nap volt, nagyon jól éreztem magamat! Boldog vagyok, hogy tudtunk segíteni másokon, és ismét egy kicsivel közelebb hoztuk a sportunkat a civil emberekhez. Jómagam is első alkalommal adtam vért, s megnyugtathatok mindenkit, aki egy kis félelemérzettel áll a véradás előtt, hogy az egész eljárás fájdalommentes!”



A somogyi fiúkhoz Talmácsi Gábor egykori navigátora, Patkó Gergely is csatlakozott, aki Pécsről érkezett a programra. „Rendszeresen szoktam vért adni, így nem is volt kérdés, hogy a kezdeményezés mellé állok. Elég ritka vércsoportom van, ami plusz motiváló tényező volt számomra a véradáshoz. Örülök, hogy újra egy jó célt szolgálhattunk, s mindezt jó társaságban, tiszta szívből tettük.”



A Vöröszkereszt munkatársainak egy szabad percük sem volt unatkozni a nap folyamán, folyamatosan érkeztek az emberek a vizsgálatokra. A véradás mellett a szervezők szerettek volna kicsit kedveskedni is az önkénteseknek. A kilátogatók a Compass Egyesület munkatársainak tanácsát is kikérhették a helyszínen az egészségneveléssel, tudatos táplálkozással, aktív élettel, sportolással kapcsolatban. Az érdeklődőknek lehetőségük nyílt arra is, hogy megismerkedhessenek a somogyi versenyzőkkel, autogramokat gyűjthessenek be tőlük, kifaggathassák őket a rally nyújtotta életérzésről és közelebbről is megcsodálhassák a Historic Bajnokságban szereplő Suzuki Swift GTi versenyautót.



A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetének véradószervező koordinátora, Hujber Tamás így összegezte a jótékony napot: „Nagyon jó hangulatú, sikeres véradást könyvelhetünk el. Összesen 46 önkéntes adott vért – köztük 7 fő első alkalommal –, de ennél többen érkeztek ezzel a céllal, ám a szűrővizsgálatok után sajnos nem élhettek ezzel a lehetőséggel. Köszönet a véradóknak és mindenkinek, aki segített a szervezésben, a véradás lebonyolításában!”



KH/Horváth Judit/Fotó: Mandelbaunn-Molnár Judit