A Holnap városáért díjat azok a települések kaphatják meg, amelyek olyan hazai és nemzetközi modelleket, tapasztalatokat, eszközöket mutatnak be, amelyek már eredményt hoztak, s amelyek által magasabb életminőség érhető el.

Szita Károly polgármester évekkel ezelőtt hirdette meg Kaposvár zöld város programját, amely célul tűzte ki az alternatív energiaforrások és a környezetkímélő megoldások minél nagyobb arányú használatát a városüzemeltetés terén. Kaposvár ennek megfelelően az utóbbi években csak olyan fejlesztéseket hajtott végre, amelyek megfelelnek ennek az elvárásnak, s így tesz a jövőben is.

A mostani díj kapcsán a zsűri tagjai értékelték a tömegközlekedés korszerűsítését, a fenntartható mobilitási terv elkészítését, a víz-, hulladék- és energiagazdálkodás terén megtett lépéseket és a kaposváriak bevonását a tervezési folyamatokba. Ugyancsak fontosnak tartották a szemléletformálást és környezeti nevelést, a klímanap, a szecessziós világnap; a Nárciszünnep megrendezését, illetve a kirakatkultúra népszerűsítését, a civil szervezetek számára meghirdetett virágosítási akciót, a Nagy várostakarítást és az Autómentes nap rendezvényeit.

A fenntartható és élhető magyar városok vezető fóruma, a City Hungary Program ezzel az elismeréssel a helyi közösségek és emberek követendő példáira kívánja felhívni a figyelmet.

Az elmúlt két hétben ez  már a második elismerése Kaposvárnak. A közelmúltban Szlovéniában vehette át a város delegációja  az idei Európai virágos városok és falvak versenyének ezüst érmét, valamint a kaposvári Kossuth tér elnyerte az Európa  legszebb főtere címet is.

Egy újabb megmérettetésben is részt vesz azonban Kaposvár. Már lehet szavazni a Magyarország legszebb egyetemivárosa díjra, melyre szintén pályázott a somogyi megyeszékhely.