Szalay- Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy több mint 61 ezer civil szervezet dolgozik ma Magyarországon. Többségük a szabadidő területén, de sok civil van a kultúra, a sport, az oktatás és a szociális ellátásban is. A nekik nyújtott támogatás évről évre gyarapodik, az elmúlt öt évben másfélszeresésre nőtt.

Folyamatosan emelkedik a pályázók száma is. Öt év alatt 40 százalékkal többen nyújtottak be pályázatot a Nemzeti Együttműködési Alaphoz. A nyertes pályázatok száma pedig 84 százalékkal nőtt.

Somogyban 576 alapítvány és 1654 nonprofit szervezet működik. Ők jelentik a hidat az állam, az önkormányzatok és lakosság között – mondta köszöntőjében Tardi Tamás, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke.

Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés jegyzője ehhez kapcsolódva elmondta, hogy a civilek nélkül ma nem lehetne elképzelni az életet. Minden élethelyzetben ott vannak, részt vesznek a közfeladatok ellátásában, önkéntességük, rugalmasságuk, lelkesedésük pedig példaértékű.

A rendezvényen a legfontosabb jogszabályi változásokról is hallhattak a megjelentek. Érdemes figyelni a civilszervezeteknek, mert januártól sok minden változik. Az eligazodásban a Somogy Megyei Civil Információs Centrum munkatársai várják a civilszervezeteket Kaposváron.