Amikor a tudományban teáról beszélnek, akkor a zöld, fekete, oolong és fehér teákra gondolnak, melyek mindegyike a "camellia sinensis" növényből készül. A különböző gyógyteák, mint a kamilla vagy a borsmenta nem tekinthetők teának, hiszen másfajta növények, és különböző táplálkozásbeli tulajdonságok is jellemzőek rájuk. Ha egy termék csomagolásán szerepel a tea szó, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valódi teával van dolgunk.



Bár a teát, koffeintartalma miatt sokan kerülik, ha nem visszük túlzásba fogyasztását, egészségre gyakorolt pozitív hatásait különösebb félnivaló nélkül élvezhetjük. Többek között azért is, mert a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a korábban feltételezett állítások a tea pozitív tulajdonságait illetően valósak, rendszeres fogyasztásuk pedig kiemelt szerepet tölt be a daganatos betegségek megelőzésében: már napi 3-5 csésze tea fogyasztása csökkentheti a petefészek-, a vastagbél-, a tüdő- és a prosztatarák, valamint a mell- és egyéb ráktípusok kialakulásának kockázatát.



Az agyi funkciók javításában: napi 1-4 csésze fekete vagy zöld tea elfogyasztása csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.



A szív egészségének védelmében: napi legalább 5 csésze zöld tea csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását, a koleszterin- és trigliceridszintet, valamint a szívroham és a szélütés kialakulásának kockázatát.



A különböző teák más és más hatást fejtenek ki szervezetünkre. A fekete tea fonnyadt, kiszáradt levelekből készül, mely teljesen oxidálódik. Segíti a vérkeringést és a légzést, valamint jó hatással van a vérnyomásra és az ízületi megbetegedések tüneteinek enyhítésére is. Jelentős fluortartalmának köszönhetően véd a fogszuvasodás ellen. Koffeintartalmára viszont figyeljünk, napi 3-4 csészénél többet ne fogyasszunk belőle!



A zöld tea szintén fonnyadt levelekből készül, de nem oxidálódik. A leggyakrabban fogyasztott teafajta Japánban és Kínában. Különösen magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, serkenti az anyagcserét.



Az oolong tea, félúton van a fekete és a zöld tea között, hiszen fonnyadt levelekből készül és részlegesen oxidálódik, így mindkét teafajta pozitív tulajdonságaival rendelkezik. Az oolong tea flavonoidokban gazdag, így rákellenes hatású. Elősegíti az inzulin szabályozását, valamint csökkenti a vérnyomást. Jó hatással van az agy működésére, javítja a koncentrációt és a memóriát.



A fehér tea nem fonnyadt és egyáltalán nem is oxidálódik. Antioxidáns-tartalma kétszerese a zöld teának, magas káliumtartalma pedig segíti az egészséges izomműködést. Jó immunerősítő, és hatással van a megfelelő pajzsmirigyműködésre is. Rendszeresen fogyasztásával csökken a szívinfarktus, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.



KH/Házipatika