„A Somogy Megyei Közgyűlés által létrehozott támogatói alap lehetőségei között szerepel a Vidékfejlesztési Program és a LEADER Programban benyújtott pályázatokhoz szükséges önrész támogatása a települési önkormányzatok számára” - mondta Biró Norbert, a Somogy Megyei közgyűlés elnöke sajtótájékoztatóján.

Pályázni lehet emellett a megye településein élő lakosság kulturális, gasztronómiai, sport életét előmozdító, közösségépítő, rendezvények költségeihez történő hozzájárulásra, illetve az identitást elősegítő tevékenységek támogatására is.

A vissza nem térítendő támogatás maximális összege ötszázezer forint, melyet még az idei évben fel kell használnia a pályázónak.

Folytatódik idén is az általános iskolások osztálykirándulását támogató Szülőföldem Somogyország program, melyre április 1-ig jelentkezhetnek a somogyi oktatási intézmények. A megyei önkormányzat 2011-től 2016-ig a jótékonysági Megyebál bevételéből azoknak az iskolásoknak juttatott fejenként ezer forintot, akik osztálykirándulásukat Somogyba tervezték.

A Szülőföldem Somogyország pályázat keretében a Balaton, a Dráva-mente és a Zselic térségébe kiránduló osztályok juthattak támogatáshoz. Az elmúlt két évben és idén is rendkívül sikeres volt a Megyebál, így nem ezer, hanem kétezer forinttal tudták támogatni a diákok kirándulását. A Somogy Megyei Önkormányzat idei költségvetésében 3 millió 870 ezer forint áll rendelkezésre erre a célra.

Biró Norbert kiemelte: az eddig biztosított anyagi támogatás nagymértékben hozzájárult az iskolák kirándulási költségeihez, a visszajelzések alapján pedig egyértelműsítették, továbbra is igényt tartanak a programra. Ám ami ennél is fontosabb, a gyermekek számára maradandó élmény nyújtásához járult hozzá az önkormányzat.

„A program sok olyan gyermeknek adott lehetőséget szülőföldje értékeinek megismerésére, akiknek e nélkül a támogatás nélkül nem lenne lehetősége erre. A Szülőföldem Somogyország program keretében eddig összesen 8632 diák kirándulásához járult hozzá a Somogy Megyei Önkormányzat az elmúlt nyolc évben. Ez a szám idén várhatóan már tízezer-ötszáz fölé nőhet” - hangsúlyozta Biró Norbert.