Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év november utolsó hetében rendezik meg, amikor önkéntesek saját akcióötleteikkel hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának fontosságára.

A rendezvénysorozat idei kiemelt témája a környezettudatos szemléletformálás, az oktatás és a hulladékkeletkezés.

 A kaposvári piacon ezért hulladékcsökkentési napot szerveztek, melynek során a piac látogatói nemcsak azt tudhatták meg, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy kevesebb szemetet termeljenek, hanem azt is, hogy milyen házilag előállítható, környezetbarát termékekkel tudják kiváltani a bolti árukat.

Elsősorban az egyszer használatos csomagolóanyagokat, mint a műanyag flakonokat, nejlon szatyrokat és zacskókat szeretnék mással helyettesíteni.  Néhány jó ötlettel ugyanis könnyen ki lehet ezeket váltani.

A Kaposvári Nagypiacon ugyanakkor nemcsak műanyaghulladék termelődik, hanem zöldhulladék is, hiszen az árusoknál visszamaradó, emberi fogyasztásra még már nem alkalmas zöldségek és gyümölcsök is jó szolgálatot tehetnek máshol. Ezek összegyűjtésére egy fakalodát helyeztek ki, és a begyűjtött zöldhulladékot pedig egy elektromos autóval a Bőszénfai Szarvasfarmra szállítják az állatoknak.