A hagyományokat folytatva idén is, immár 21. alkalommal felhívással fordult a megyei önkormányzat Somogyország hegyközségeihez, valamennyi borászához, hogy egy nemes versengés keretében eldönthesse, a megye mely hegyközségében termett, kinek a borászatában érlelődött az a nemes bor, amely Somogy hivatalos képviselője lesz 2019-ben és 20-ban a rangos hazai és nemzetközi eseményeken.

Idén a Somogy Bora címért 14 pincészet nevezett Balatonboglárról és a Dél-Balatoni Borvidékről 33 – 15 fehér, 10 vörös, 5 rozé, 3 pezsgő – mintával.

A győztes borokat háromtagú szakmai zsűri – Vesztergombi Ferenc, a szekszárdi Vesztergombi Pince főborásza, Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke és Gádor Dénes, a Dél-Balatoni Borút Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke – valamint a megye vezetőiből, képviselőiből, közéleti személyiségeiből álló társadalmi zsűri választotta ki vakkóstolással, a nemzetközi 20 pontos szabvány szerint.

A pontozás összesítése alapján idén Somogy Bora a Rádpuszta Szőlőbirtok 2018-as évjáratú Pinot Noir Rosé bora lett. A megyebor mellett különdíjasai is voltak az eseménynek. A Dél-Balatoni Borút Egyesület bora a Garamvári Pincészet terméke, egy 2018-as Sauvignon Blanc, míg a Somogyi Hírlap bora a Szentpály Pincészet 2017-es Cabernet Franc-ja lett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíjasa az IKON 2016-os Cabernet Franc, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaráé pedig a Várszegi Pincészet 2018-as Chardonnay bora 2019-ben.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke kiemelte: fiatalos, gyümölcsös borokat – amik igazán jellemzik a dél-balatoni borvidéket – kóstolhattak. Az pedig különösen jó hír szerinte, hogy egyre szélesebb köröket érint a borfogyasztás Somogyban.

Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő, a társadalmi zsűri tagja különös élménynek nevezte, hogy személyesen is részt vehetett egy borversenyen, és hogy élőben tapasztalhatta meg, milyenek is a dél-balatoni borok. Nemzetközi kitekintésként megemlítette, érezni lehet, hogy újra becsülete lett a magyar boroknak.