Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a 2005-ben alapított OECD-GVH Budapesti Regionális Oktatási Központ (ROK) segíti a közép-, kelet- és délkelet-európai országok munkáját, fontos partnerük a versenypolitika, a versenyjog és a versenykultúra fejlesztésében.
 
Ismertetik, hogy az idén az első fél évben a regionális oktatási központ két versenyjogi tematikájú virtuális szemináriumot szervezett, amelyeken 21 ország 135 munkatársa vett részt, és 10 ország 22 szakértője tartott előadást.
 
A márciusi három napos virtuális szeminárium a Kartellek elleni küzdelem a közbeszerzésben címet viselte. A virtuális találkozó egyik fő célja volt, hogy ismertesse a hatékony vizsgálatok legfontosabb összetevőit, a kartellek felderítésére és megelőzésére szolgáló módszereket, valamint a versenyhatóságok és a közbeszerzési szervek közötti hatékony együttműködés formáit - mutatnak rá a közleményben.
 
A másik rendezvényt májusban rendezték piacelemzések témában. A kétnapos virtuális szeminárium első napja a piacelemzések céljai mellett arra koncentrált, hogy miként lehet hasznosítani azok eredményeit a különböző versenyproblémák kezelése során. A második nap az elemzés folyamatát tárta fel, valamint a hatékony tervezési technikáival kapcsolatos kérdéseket válaszolta meg - írják a közleményben.
 
A GVH kitért arra, hogy a ROK Versenypolitika Kelet-Európában és Közép-Ázsiában elnevezésű, angol és orosz nyelven kiadott hírlevele idei első, márciusi számának témája a digitális piacokon fennálló erőfölénnyel való visszaélés volt. A második, júliusi szám a közbeszerzésekkel kapcsolatban a közbeszerzési körbenyerés kérdéseivel foglalkozik.
 
Kiemelték, hogy az idén indult egy új kezdeményezés is, amelynek keretein belül angol, illetve orosz nyelvű oktató video-sorozat készül, a videó a versenyjoggal kapcsolatos alapvető fogalmakat és intézményeket mutatja be.
 
Az első videó 2021 februárjában jelent meg a kötelezettségvállalások témában, az áprilisi második a versenysemlegesség, a júliusi harmadik pedig a közbeszerzési körbenyerés témáját járta körül - írják a közleményben.
 
A munka magas szakmai színvonalát jelzi, hogy már több versenyhatóság és szervezet kereste meg a ROK-ot a videók saját nyelvükre átültetése vagy felirattal ellátása érdekében - tájékoztatott a GVH.