Hazánkban 35 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 810 046 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavirus.gov.hu.

Az elhunytak száma változatlanul 30 037 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 759 033 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 20 976 főre csökkent. 87 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 1137-en vannak, a mintavételek száma 6 399 106. Közölték: a koronavírus delta variánsa több európai országban és már Magyarországon is terjed, ezért azt kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Az időseknek, a krónikus és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás – írták.

Kiemelték: Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltást, amelyre az Eeszt.gov.hu honlapon már lehet időpontot foglalni vagy a háziorvosnál is kérhető. Eddig 64 ezren foglaltak időpontot a harmadik oltásra, és 52 ezren már megkapták.

Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyerekek oltására is. A 12-17 éves korosztályban eddig 189 ezren regisztráltak oltásra, és 152 ezer fiatalt (a 80 százalékukat) már be is oltottak.

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg. Az érvényes regisztráció után a Eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra, de a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető az oltás. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 évesek oltására: a Pfizeré és a Modernáé.

Magyarország biztosítja az oltás lehetőségét a közös határok mentén élőknek is, tovább növelve ezzel a járvány elleni védettséget – tudatták.

Emlékeztettek arra, még tart a nemzeti konzultáció, amellyel a kormány kikéri az emberek véleményét a járvány utáni életről, a többi között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív online is kitölthető.

Az Európai Unión belüli utazásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás – írták. Azoknak, akik unión belüli utazást terveznek, érdemes letölteniük vagy az eeszt lakossági portálra belépve kinyomtatniuk az uniós Covid-igazolást.