Biró Norbert, a Somogy Megyei közgyűlés elnöke  testületi ülésen az előző év értékelése során megemlítette, hogy a területfejlesztési források 90 százalékát, 41,95 milliárd forintot már lekötötték a somogyiak, 273 nyertes pályázat és 26 megvalósult beruházás mellett idén tovább folytatódnak az építkezések megyénkben.

„2019 további építkezéseket, beruházásokat hoz Somogyba. Kiemelt feladatunk a területfejlesztési források további eredményes felhasználása, a fennmaradó összegek sikeres lehívása „ - mondta Biró Norbert.

A nap díszvendége, dr. Szájer József köszöntőjében a vármegyék közül elsőként Somogynak adományozott címer- és pecséthasználati jog történelmi jelentőségét hangsúlyozta. Az Európa Parlamenti képviselő kiemelte: Somogy már akkor is első volt, ám elsőnek lenni nagy lehetőség és felelősség.

Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A Somogy Megyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a megye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított.

A megye legmagasabb elismeréseként „Pro Comitatu Somogy” Kitüntető Díjat és megyecímerrel díszített aranygyűrűt vehetett át dr. Boross Péter, Magyarország egykori miniszterelnöke.

Somogy Polgáraiért Díjban részesült a marcali Balasport Szabadidő és Kulturális Egyesület,  Baloghné Molnár Ida, a Somogy Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési Irodájának vezetője, Bertók László Kossuth-díjas költő,  dr. Farkas József, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház urológus főorvosa, dr. Herr Gyula, a nagyatádi eXtremeMan főszervezője,  Krennert István, a tapsonyi Hans Pausch Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület, Nagy Ernő György lullai pedagógus, Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója  és Rónai Attila kaposvári ötvösmester.