A tájékoztatókat követően egy baleset mentését szemléltették a szervezetek. A feltételezett szituációban egy személyautó nem a téli útviszonyoknak megfelelően – nyári gumival – közlekedett, megcsúszott és egy autóbusznak ütközött.  A sérültek mentése után a DDKK. Zrt. új autómentője szállította el a sérült autóbuszt.

„Ezt a nagy teljesítményű járművet mely 40 tonna emelési képességű, 9 méterre kinyújtható hidraulikus emelő karral és két 20 tonna terhelhetőségű csörlővel szerelték fel”- mondta Magyar Miklós, a társaság járműüzemeltetési főmérnöke.

Már nem tudja meglepni a tél Kaposvárt
 


A bemutató kapcsán Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke arról szólt, hogy az autóbusz társaságnak, a MÁV-nak, a rendőrségnek, a katasztrófavédelemnek, a mentőknek, a közút kezelőjének, az áram- és gázszolgáltatónak közösen kell dolgoznia azért, hogy az állampolgárok a rendkívüli téli időjárási helyzetben is a megszokott körülmények között élhessék mindennapjaikat.

„Az utak síkosság-mentesítéséhez 5847 tonna só áll a Magyar Közút Nzrt. Somogy megyei raktáraiban. Az utak járhatóvá tételéhez 29 saját kombinált jármű, 8 hómaró, 8 rakodó áll rendelkezésre és további 135 lehívható gépre kötöttünk szerződést” – tájékoztatott Németh Zsolt, a Magyar Közút Nzrt. Somogy Megyei igazgatója.

Pungor János rendőr ezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitány-helyettese pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy minden autóban legyen hólapát, jégkaparó, meleg váltás ruha és némi élelem.

A mentőszolgálat és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gépjárművei is felkészültek a télre. A tűzoltó autókban a kihűlés elleni védelem érdekében  megtöbbszörözték a mentéstechnikai eszközöket, izolációs takarókkal és buborék fóliákkal látták el az autókat.

Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az együttműködő szervezetek közti, illetve a lakosság felé való kommunikáció fontosságát hangsúlyozta.