A rendezvényre kereskedőket, turisztikai szakembereket, cégvezetőket hívtak, hogy megismertessék velük az ízes somogyi borokat.

„Egy éve kezdődött a somogyi borászat támogatását, népszerűsítését célzó borstratégia kialakítása. Az első lépések sikeresek voltak, azonban még mindig kevés helyi bort fogyasztunk. Ezért is elengedhetetlen, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a borászatokat és a kereskedelemben, gasztronómiában érdekelt felekkel” mondta köszöntőjében Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

A keddi rendezvény erre kiváló alkalmat teremtett. A somogyi borászok hetven féle bort mutattak be az elmúlt öt év terméséből.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte a somogyi szőlőtermelés több ezer éves múltját, kiemelve megyecímerünket, melynek központi helyén egy szőlőfürtöt tartó kar emlékeztet erre a kincsre.

„A jó borhoz elsősorban türelem kell. A borászok évente egy esélyt kapnak. Egyszer szüretelünk, egyszer készíthetünk bort. Ha nem sikerül, egy év múlva próbálkozhatunk csak újra”- mondta a Helyi Híradóknak Légli Ottó borász.

Az idei év azonban finom szőlőt és remek borokat hozott a borászoknak. Volt miből válogatnia az I. Somogyi Borszemlén, ahol több üzleti kapcsolat is szövődött a borászok és a kereskedők között.