Az Állattudományi Klímakutató Központ a tervezéssel együtt 15 hónap alatt készül el, a munkálatok három hónapon belül elkezdődhetnek.

A szerződés aláírásakor Prof. Dr. Tossenberger János rektorhelyettes arról beszélt, a megépülő klímaközpont az elkövetkezendő 30-40 év kutatási irányát is megszabja majd.

„A gyorsan változó klimatikus viszonyok miatt a korábbiakhoz képest teljesen új növénytermesztési-, állattenyésztési és takarmányozási módszerekre van szükség. Az Állattudományi Kutatóközpontban olyan környezeti szituációkat modelleznek, amelyek a későbbiekben segíthetik az optimális növénytermesztést, ellenállóbb fajták jöhetnek létre”- tudtuk meg Báthory Gyönyvértől, a Kaposvári Egyetem sajtószóvivőjétől.

Hőségtűrő baromfit is nemesítenek
Fotó: Kaposvári Egyetem


A központban új technológiák bevezetésével - többek között - a változó klimatikus viszonyok hatásait jobban toleráló, hőtűrő baromfi hibrideket is nemesítenek.

Borbás Zoltán, az egyetem kancellárja az aláíráskor azt hangsúlyozta: örvendetes, hogy az egyik konzorciumi partner somogyi, hiszen így a helyi gazdaságfejlesztést is szolgálja majd a beruházás.