Gulyás János elmondta, nincs tudomása arról, hogy az országban más hajléktalanszállón is lenne ilyen szűrővizsgálat. Az általános egészségi állapot felmérése mellett elvégzett szájsebészeti és urológiai vizsgálatokon mintegy ötvenen vettek részt - közölte az intézményvezető. Ők egyúttal kérhették az influenza elleni védőoltást is, ebből egyelőre 60 vakcinát kaptak, és igény szerint rendelhetnek még.



Gulyás János arról is beszámolt, hogy a csaknem ötven hajléktalant befogadó gondozási központnak saját háziorvosa van, aki nyomon követi a bentlakók egészségi állapotát. Hozzá fordulhatnak azok is, akik életvitelszerűen az utcán élnek.



Szólt arról is, hogy megkezdték a hajléktalanok téli ellátását, azaz a napi utcai szolgálatot és a heti ellátmány osztását, amihez pályázaton 1,1 millió forintot nyertek. Fejenként naponta 120 forintot fordíthatnak arra, hogy élelmet, forró teát vigyenek a rászorulóknak, illetve egy hétre elegendő élelmet adjanak azoknak, akik nem tudnak, vagy nem akarnak naponta elmenni a várost járó úgynevezett teajáratok megállóiba, inkább a gondozási központban veszik át a nekik elkészített csomagot.



A somogyi megyeszékhelyen mintegy 250 hajléktalanról tud a gondozási központ. Számuk az utóbbi években nem változott.



KH/MTI