Bitay Márton Örs, a földművelésügyi minisztérium állami ügyekért felelős államtitkára, a gazdáknak elmondta: az Európai Unió leggyorsabban fejlődő agrárágazata a magyar. Nyolc év alatt ötven százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása, és az országban hetvenezerrel emelkedett a munkahelyek száma az élelmiszeriparban. Az agrárium exportja néhány év alatt harminc százalékkal növekedett.

„A hazai forrásokat négy év alatt megdupláztuk, 110 milliárd forintra. Az állattartás és családi birtokok arányát azonban tovább kell növelni, 80-20 százalékra” - mondta az államtitkár.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a kormánynak köszönte meg azt a figyelmet, melyet az élelmiszergazdaság iránt tanúsít.

„Kaposváron a gépipar és turizmus mellett az stratégiai ágazat az élelmiszergazdaság. Köszönöm, hogy kiemelten támogatja a kormány az ország egyetlen cukorgyárát, a kaposvárit, és köszönöm a húságazatnak nyújtott támogatást is”- mondta Szita Károly, aki azt is megemlítette, hogy Kaposváron a kettő legtöbb adót fizető cég mezőgazdasági.

Gelencsér Attila, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kormánynak a mezőgazdasággal társadalompolitikai célkitűzései is vannak.

„Azoknak, akik az agráriummal foglalkoznak, középosztálybeli családokká kell válniuk, és az agráriumnak biztos megélhetést kell nyújtani. A somogyi agrárium előtt nagy jövő áll, hiszen korunk egyre nagyobb kihívása, hogy egészséges élelmiszerrel és vízzel lássuk el az embereket, ebben pedig Somogy mezőgazdasága élen jár”- hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.