Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédében beszámolt a Terület- és településfejlesztési Operatív Program állásáról, a hátrányos helyzetű térségek és egyének életkörülményeinek javítását célzó pályázat végrehajtásáról, a SomFALU-2019, a Szülőföldem Somogyország és a Magyar Falu pályázat sikereiről. 

A nap díszvendége, Varga László megyéspüspök kiemelte: gazdasági háború és szellemi harc zajlik napjainkban, mely ellen csak a bátorság, hűség és erkölcs alapelveivel vehetjük fel a harcot. Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője a közgyűlés munkáját méltatta és összefogást hangsúlyozta. 

Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A megye legmagasabb elismeréseként „Pro Comitatu Somogy” Kitüntető Díjat és megyecímerrel díszített aranygyűrűt vehetett át Hajas Béla, a Marcali Hidas Frigyes Zeneiskola igazgatója.

Somogy Polgáraiért Díjat kapott Ambrus Miklósné, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Bér- és Munkaügyi Osztályának vezetője, Czeferner Józsefné, Nagybajom volt polgármestere, Fodor János, a Siófoki Kézilabda és Tenisz Club Kft. tulajdonos ügyvezetője, Gadányi Pál dudás, dudakészítő, Gombos Sándor Árpád, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara volt Somogy megyei elnöke, Hafuzi Avnija, az Albán Köztársaság tiszteletbeli konzulja, Horváth Lajosné Rádics Márta marcali pedagógus, helytörténeti kutató, Mester József kaposszerdahelyi lakos, Sinka Szilvia Krisztina, a Kaposvári Tankerületi Központ főosztályvezetője és Prof. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója.

Az ünnepi megyehét rendezvényei egész héten folytatódnak, kedden előadást tartanak a somogyi községi pecsétek és bélyegzők használatáról, szerdán az Örökségünk Somogyország Kincse értékeket mutatják be, szombaton pedig a siófoki jótékonysági megyebállal zárul a programsorozat.