A közlemény szerint a vírus környezetünkben folyamatosan jelen van, emberről-emberre közvetlen érintkezés vagy szennyezett felületek, tárgyak esetleg étel/élelmiszer útján terjed. A megbetegedéshez nagyon kevés kórokozó szükséges, szabad szemmel nem látható szennyeződés is tartalmazhat a tünetek kiváltásához elegendő mennyiségű vírust. Ezért ha egy közösségben megbetegszik valaki könnyen alakul ki járvány.



A hotelben lakók közül az első megbetegedett akár otthonából is hozhatta a vírust - az ország több területéről is jelentettek calici vírus járványokat - vagy a városban közvetlen/közvetett érintkezés során fertőződhetett. A hotelben élők egy nagy létszámú (450 fő) közösséget alkotnak, étkezésekkor, fürdőzéskor, közös szociális helyiségek, liftek használata esetén stb szoros kapcsolatba kerülhettek egymással. Így a vírus bekerülése után gyorsan terjedt a szállóvendégek között, a családtagok között akár a hányadék útján cseppfertőzéssel is terjedhetett. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy nyaraláskor (nem megszokott környezet, tárgyi feltételek hiánya) kevésbé figyelünk oda a higiénés szabályok betartására, a nagy melegben a vírusok tovább életképesek maradnak a környezetben.



A Balaton-parti településeken a lakosok és a nyaralók körében előfordult egyéb hányásos hasmenéses megbetegedések egy részét valószínűleg ugyanezen kórokozó okozza, de más okok is fennállhatnak (pl. Salmonella fertőzés, napszúrás stb.). A járvány megállításához, a betegek számának csökkentéséhez a fertőzöttek környezetében folyamatos fertőtlenítő takarítás, a betegek elkülönítése és személyi higiénés rendszabályok betartása szükséges, amit előírtunk. Új megbetegedést nem jelentettek. 



A SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv folyamatosan tájékoztatja a lakosságot és a háziorvosokat a megfelelő higiénés szabályokról és egyes esetekben ellenőrzi is azt. A strandolás szabályairól már szezon előtt szóróanyagot állítottunk össze a nyaralók tájékoztatására, ezt most a térségbe ismét kijuttatjuk és kérjük az üzemeltetők segítségét is a strandolók tájékoztatásában.



KH