Nem mindegy hogy mit és mennyit isznak a nedűből egy-egy jó fogás mellé.  Divatos szófordulattal élve a vörösbor megfelelő fogyasztásának előnye „klinikailag bizonyított”.



Az ideális mennységet azonban tartani kell, különben a jótékony hatás elvész. Ez a küszöb férfiak esetében 200-300 ml, a nőknél 100-200 ml naponta. A megfigyelések szerint az ezen mennyiséget fogyasztók közt az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata megfeleződik, várható élettartamuk pedig akár 11 évvel is megnő a vörösbort nem fogyasztókéhoz képest.



De mi idézi elő a jótékony hatást? A vörös nedűben sok antioxidáns található, tízszer annyi, mint a fehérborok nagy részében. Ezek a vegyületek – megfelelő módon és mennyiségben - gátolják az öregedést, visszavetik az ún. szabad gyökök káros hatásait. A polifenolok bizonyítottan gyulladásgátló hatásúak, képesek a herpeszvírus és a gyermekbénulás kórokozójának semlegesítésére is.



Mindez persze csak a minőségi bor fogyasztása esetén valósul meg és akkor, ha az ajánlott mennyiséget nem lépi túl a páciens.



KH