Az idei év legfontosabb változásairól tartott előadást Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara országos elnöke. A szakemberhez rengeteg kérdés érkezett, a vállalkozók a jogszabály- és adóváltozásokról egyaránt kérdeztek.

Bíztató képet festett az idei évről Dr. Zúgó Liliána. A gazdasági elemző szerint a három legnagyobb európai kutatóintézet előrejelzései valamennyi európai országra kedvezőek. Elmondása szerint mindenhol erősödik a gazdaság, nőnek a beruházások. 

„Kaposvár mindent megtesz azért, hogy a helyi gazdaság erősödjön, és hogy a vállalkozók minél több uniós forráshoz hozzáférhessenek”- mondta Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere.

A vállalkozásoknak a legnagyobb segítséget az infrastuktúra fejlesztése és a közút hálózat bővítése jelentené. Sokat kell tenni a szakképzés és a munkaerő piac összehangolása érdekében is - hangsúlyozta Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

Az infrastruktúra fejlesztését tartják a legfontosabbnak a vállalkozók
 

 

A rendezvényem részt vett Nógrádi György is. A biztonságpolitikai szakértő előadása nagy sikert aratott. A szakember az amerikai elnökválasztásról, Kínáról és természetesen a migránshelyzetről is beszélt.

„Európa továbbra sem találja a stratégiai választ a menekültkérdésre. Egyre több ország ért egyet a korábbi magyar kezdeményezéssel, hogy a bevándorlókat Európán kívül kell tartani. A bécsi csúcstalálkozón 16 ország egyet értett abban, hogy otthon kell tartani az embereket, és nem szabad áthozni őket a tengeren, hanem vissza kell őket vinni Észak-Afrikába. A világ változásai az amerikai elnökválasztás, a brit népszavazás arra kényszerítik az európai vezetőket, hogy hosszú évek konfliktusai után megtalálják a közös nevezőt” - summázta Nógrádi György.