Áprilisban emelkedik az alapellátásban dolgozók finanszírozása
Emelkedik a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a védőnők és az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozása és bére; a költségvetésben szereplő összesen tízmilliárd forint többletforrást áprilistól kapják meg a szolgáltatók.


Ezt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter jelentett be Budapesten.Az emelés több tízezer forinttal növeli egy átlagos praxis bevételét, valamint a védőnők bérezését.Balog Zoltán elmondta: 1,8 milliárd forinttal nő az indikátor alapú finanszírozás, 2,1 milliárd forinttal pedig a háziorvosok kártyapénze.
Hozzátette: előbbi pluszforrást teljesítményhez kötik, ezzel a bevétel havi mértéke 250 millió forintról 400 millióra nő, egy praxisra így átlagosan 22 ezer forint többlet jut. A kártyapénz emelésével pedig átlagosan 26 ezer forinttal nő majd egy háziorvos bevétele.A tartósan betöltetlen praxisok - mintegy 150 ilyen körzet van Magyarországon - újraindításához letelepedési támogatásként félmilliárd forintot szánnak. Erre az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz benyújtott pályázatokkal lehet jelentkezni. Egy pályázó maximum 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet, ezért vállalja, hogy öt évig a praxisban marad. A praxisok együttműködésének támogatására további 250 millió forintot szánnak.A miniszter ismertetése szerint a háziorvosok mellett dolgozó szakdolgozók bérének emelésére 1,8 milliárd forint jut. A heti negyven órában foglalkoztatott szakdolgozó nettó bére így átlagosan legalább 10 ezer forinttal emelkedik. Szintén emelkedik azon praxisok finanszírozása, amelyek további asszisztenciát vagy orvost foglalkoztatnak, erre 250 millió a pénzügyi keret - mondta.A védőnők is részesülnek a béremelésben, erre 1,75 milliárd forint a keret. Az emelés eredményeként a körzeti védőnők fizetése átlagosan havi 30 ezer, az iskolai védőnők bére pedig átlagosan havi 37 ezer forinttal lesz majd több.Az emberi erőforrások minisztere a védőnői béremeléssel kapcsolatban megjegyezte, jogszabályt módosítottak azért, hogy az emelés - az önkormányzatokon keresztül - valóban eljusson az érintettekhez. Ezt a mostani pluszpénzt csak bérfejlesztésre lehet fordítani - emelte ki..
Balog Zoltán ezen kívül bejelentette, hogy a húsz éve a közfinanszírozásban dolgozó orvosok a jövőben jogosultak lesznek a főorvosi cím viselésére.KH/MTI

2017. március 25. szombat, Irén és Írisz napja
Kaposvár: Felszakadozott felhőzet
9 °
Felszakadozott felhőzet
Élő adás
Nézze élőben a Magyar Televízió csatornáit, vagy hallgassa kedvenc rádió csatornáját!
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nézem meg