A kedd esti megnyitón valamennyi nemzet csapata bemutatkozott, s a résztvevőket köszöntötte Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke is. „Az elmúlt évtizedekben tizenhat világ- és Európa-bajnokságnak adott otthont Magyarország, mindegyik nagy siker volt. Kaposvár a sportág egyik hazai fellegvára, a póni EB versenyzői között pedig a jövő pedig bajnokait is itt láthatjuk”- mondta a megnyitón Lázár Vilmos.

A versenyzőket és a szurkolókat Szita Károly Kaposvár polgármestere, valamint a házigazdák, a Kaposvári Egyetem és a Pannon Lovasakadémia vezetése is köszöntötte. „Az Európa bajnokság megrendezése nagy siker Kaposvárnak és a lovas akadémiának egyaránt. Örülünk, hogy itt köszönthetjük Európa legjobb pónilovasait”- köszöntötte a versenyzőket Szita Károly.

„A kormány is támogatja a lovassportot, s azt, hogy minél több nemzetközi lovasversenyt rendezhessünk” mondta az ünnepségen Sárfalvi Péter, helyettes államtitkár.

A színes és vidám hangulatú megnyitón Kassai Lajos, világhírű lovasíjász is tartott egy rövid bemutatót. 

A versenyek már elkezdődtek, a Póni Európa Bajnokság látogatása ingyenes, a helyszínen kísérőprogramok, kóstolók és vásár is várja az érdeklődőket.