Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában beszélt arról, hogy pénteken bejelentik a nagyatádi és a gyöngyösi kórház dolgozóinak: a betegellátás érdekében költségvetési intézményként működik tovább a két kórház, amelynek tulajdonjogát már átvette az állam.



Az államtitkár hozzátette, hamarosan az ózdi kórházban is hasonló bejelentésre számíthatnak a dolgozók. Ezzel pontot tesznek a kórházi "privatizáció fejezetére" - fogalmazott Szócska Miklós, megjegyezve, hogy terveik szerint július 15-re lezárják ezt az ügyet.



A GYEMSZI közleménye szerint a jelenlegi működtetővel történő végleges megállapodás után, várhatóan július 15-től költségvetési intézmény veszi át a gyöngyösi Bugát Pál Kórház, a Nagyatádi Városi Kórház és Rendelőintézet, és az ózdi Almási Balogh Pál Kórház feladatát.



A közleményben hangsúlyozták, hogy a központi kezelésbe vett kórházak tekintetében ez újabb lépés "az egységes, transzparens működés megvalósítása irányába".



Az új költségvetési intézményként működő kórházak átveszik a gazdasági társaságoktól a szükséges eszközöket, illetve az átvilágítás után a kórházak működéséhez kapcsolódó szállítói szerződéseket és szállítói kötelezettségeket.



A kórházak dolgozóinak később kell nyilatkozniuk arról, hogy tovább kívánnak-e dolgozni az intézménynél.



A költségvetési intézménnyé alakulás után a dolgozók új illetménye nem lehet alacsonyabb, mint a jelenlegi, besorolásuknál pedig a jogfolytonosság érvényesül. Tehát közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál 1992. június 30. után munkaviszonyban töltött idejüket közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell majd tekinteni - írta a GYEMSZI.



KH/MTI