A 2012/13-as tanévben 37 felsőoktatási intézmény nevezett a VII. Országos Felsőoktatási Véradóversenyre. Szeptember és május között 13 ezer nappalis hallgató adott vért a verseny keretein belül, egynegyedük első alkalommal adott vért. A fiatal véradók ezzel közel 34 ezer embernek segítettek.



A VII. Országos Felsőoktatási Véradóverseny arca Elvis Presley volt, akiről kevesen tudják, de véradó volt. A verseny három kategóriában zajlott, nappalis hallgatói létszám alapján. E szerint az ezer fő alatti nappali hallgatói létszámmal rendelkező felsőoktatási intézmények között a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola lett az első helyezett, az ezer és a tízezer fő közötti nappali tagozatos hallgatói létszámú egyetemek és főiskolák között a Károly Róbert Főiskola, míg a tízezer fő felettiek között a Budapesti Corvinus Egyetem bizonyult a legjobbnak. Az első három helyezettnek járó elismeréseket a Budapesti Corvinus Egyetemen adták át a Donorok Világnapján.



A Kaposvári Egyetem hallgatói közül 124-an adtak vért, közülük 23-an életükben először. A campusok létszámához viszonyított sorrendben a kaposváriak hetedik helyen végeztek ezzel a teljesítménnyel a 19 – ezer és tízezer fő közötti hallgatói létszámmal rendelkező - felsőoktatási intézmény rangsorában.



Az OFV főtámogatója a Diákhitel és Nikon voltak, míg a Szentkirályi, a Knorr, a Nestlé, az AVON és a Borsodi termékeikkel járultak hozzá a fiatal véradók megbecsüléséhez.



A véradók világnapján számos programmal készült a Magyar Vöröskereszt a Fővám téren. Elvis by Fly és Elvis by Tom segítségével megidézték a Királyt, az érdeklődők még egy 56-os rózsaszín Cadillacet is kipróbálhattak. A Fővám téren a Magyar Imitációs Társaság élő szobrainak közreműködésével az arra sétálók testközelből tapasztalhatták meg, hogy adott esetben emberek életei múlhatnak azon, hozzájutnak-e a szükséges vérkészítményhez.



A Budapesti Corvinus Egyetemen szervezett véradáson pedig Mogács Dániel humorista szórakoztatta a véradókat. Míg a Heineken Hungária jóvoltából minden véradót egy Soproni Zéróval ajándékozott meg a Magyar Vöröskereszt.



KH/Fotó: Baksa Gábor