A zselici erdő mélyén a megye előljárói, és Kovács Zoltán, a világkiállítás és a kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos ragadott ásót és ültetett facsemetéket.

Az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében ültetett Emlékerdő ezüst hárs sorfái a 2021 évszámot formálják. Megörökítik a jövő évi Világkiállítás emlékét, üzennek a következő generációknak a természet és az ember elválaszthatatlan kapcsolatáról. 

Az emlékerdő   ültetés rendhagyó megoldás, hiszen nem egyszer használatos szóróanyagokon keresztül népszerűsítik a világkiállítást, hanem annak szellemiségéhez kapcsolódva egy valóban zöld megoldással, fák ültetésével.

Mindeközben az új erdő telepítése összhangban áll az Agrárminisztérium országfásítási célkitűzéseivel is, és felhívja a figyelmet arra, hogy minden közösségnek megvan a lehetősége tenni a természeti környezet megóvása és gyarapítása érdekében.

Az új erdő elsődleges funkciója az ide látogatók természethez való kapcsolatának erősítése, valamint a felüdülés és a kikapcsolódás szolgálata. Az ünnepi köszöntőkben a megjelentek hangsúlyozták, hogy elkövetkező időszakban megnő a belföldi turizmus szerepe, ami komoly kihívás és lehetőség is a térség számára. Járvány idején a magyar családok és egyéni utazók többsége belföldi helyszínt fog választani a pihenésre, feltöltődésre, és ez az emlékerdő is lehet egy célpontja az utazásoknak.