Huszti Gábor, az Irányító Csoport elnöke köszöntőjében a paktum eddigi eredményei közül kiemelte, hogy sikerült ismertté tenni a projektet, ugyanis már keresik őket a piac szereplői, folyamatos az érdeklődés a paktum nyújtotta lehetőségek iránt.

„Március végéig 395 főt vontak be a foglalkoztatási paktumok keretében munkaerőpiaci programokba. Jellemzően tartós munkanélküli, regisztrált roma álláskereső, közfoglalkoztatott vagy éppen Gyesről visszatérő anyuka illetve munkáltatója kaphatott bérjellegű támogatást. Másik csoportja a kedvezményezetteknek a 25 év alatti, illetve 50 év feletti munkavállaló. A paktum segítségével 130-an jutottak álláshoz eddig. A lemorzsolódók száma minimális Somogyban”- mondta a Somogy Megyei Foglalkoztatási Paktum aktuális helyzetéről Szűcsné Kardos Katalin  a megyei önkormányzat munkatársa.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezetét, napi feladatait Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója ismertette, kiemelve a Helyi Termék Napok fontosságát, a termelőkre és fogyasztókra gyakorolt pozitív hatását.

„Míg 2015-ben a kezdetekkor 15 termelővel indult a Kaposvári Egyetemen a Helyi Termék Napok sora, addig mára már közelíti ez a szám a nyolcvanat. Az eredeti helyszínről kimozdulva találkozhatunk velük a Balaton partján, a kaposvári Nagypiacon, de különböző gasztronómiai rendezvényeken és fesztiválokon is népszerűsítik a helyi termékeket. A következő nagyobb szabású rendezvény május 11-én lesz a Kaposvári Vigasságok Terén”- mondta az igazgató.

A humánerőforrás és munkaerő-piac jelenlegi somogyi helyzetéről Szellő János, az Új Perspektíva Regionális Egyesület képviseletében kiemelte: mintegy 10 százalékkal nőtt a foglalkoztatás megyénkben az elmúlt 12 évben, mely három százalékos munkanélküliségi ráta javulást eredményezett. A jövőre nézve azonban gondot jelenthet, hogy elöregedő megye Somogy.

A Szövetség a Polgárokért Alapítvány Közhasznú Szervezet munkaerő-piaci szolgáltatásban elöltött 15 évéről Lampérthné Balázs Margit számolt be.

A Fórum ülése kerekasztal beszélgetéssel zárult.