Egy 53 km hosszú vasúti szakaszt újítanak fel Kaposvár és Fonyód között, s megújul több vasútállomás épülete is.

„A projekt teljes befejezése 2018-ra várható, a nyári idegenforgalmi szezonra azonban feloldják a vágányzárat, és az utasok rendelkezésére bocsájtják a vasúti közlekedést.- mondta el a Helyi Híradóknak Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője, aki az idegenforgalom és a turizmusnövekedést várja a felújított balatoni vasútvonaltól.

Nemcsak a somogyi megyeszékhely és Balaton között újul meg ugyanis a vasúti közlekedés. A dél-balatoni vasútvonalat teljes hosszában felújítják, melyet szintén június 16-án adják át a forgalomnak. A munkát azonban ősztől a Kaposvár-Fonyód és a többi vasútvonalon is folytatják. A legtöbb helyen új peronokat is építenek, ezek egy része már szintén használható nyáron.

A peronok átépítésével kényelmesebbé és biztonságosabbá válik az utasok fel- és leszállása. A gyalogos átjárók és útátjárók korszerűsítésével biztonságosabbá válnak a szintbeli átkelési lehetőségek. Zajárnyékoló fal és rugalmas sínágyazat telepítése után a vasúti közlekedés okozta zaj és rezgés is mérséklődik a környéken élők nyugalma érdekében.

A sínpárok mellett megújulnak a vasútállomások épületei is, a Kaposvár-Fonyód vonalon ez már több helyen, így Lengyeltótiban és Kaposvár-Tüskeváron is megtörtént.

„Nagyon vártam már az átadást. Fonyódligeten van nyaralónk, húsvéttól minden hétvégén lemegyünk pihenni. Sokkal gyorsabb és kényelmesebb lesz az utazás vonattal, mint autóbusszal, s végre a kerékpárokat is levihetjük, mert busszal arra nem volt lehetőség”-mondta Mikola Endre.

A dél-balatoni vasútvonal fejlesztésének eredményeként az utazók gyorsabban juthatnak el a Balatonhoz. A menetidő a főváros és Keszthely között 20 perccel csökken, Kaposvárról Fonyódra pedig a mostani 75-80 perc helyett 55 perc lesz. Budapestről Balatonszentgyörgyre a mostani 151 perc helyett 141perc, Budapestről Keszthelyre pedig a jelenlegi 166 perc helyett 156 alatt juthatunk majd el.

A dél-balatoni vasútvonal 72 milliárd forintból újul meg, a teljes befejezésére és az átadásra 2018 őszén kerül sor.