A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint idén márciusban közel 18 milliárd, áprilisban mintegy 21 milliárd forintnyi új fogyasztóbarát lakáshitelt folyósítottak az ügyfeleknek. A hónapról hónapra növekvő folyósításoknak köszönhetően e hiteltípusnál az április végi közel 87 milliárd forintnyi állomány május végére várhatóan átlépi a 100 milliárd forintot.

 A lakossági ügyfelek több mint háromnegyede (76 százaléka) már fix kamatozással veszi fel lakáshitelét az MNB legutóbbi, márciusi adatai szerint. Ezen belül egyre nő a jegybank minősítési rendszere alapján kialakított fogyasztóbarát lakáshitelek aránya, amelyek tavaly szeptember óta 11 banknál és 12 takarékszövetkezetnél érhetők el.

 Az ügyfelek leggyakrabban 5 évre fixálták kamataikat, ezek teszik ki a hitelállomány 55 százalékát. A 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát hitelek aránya 25, a 3 éveseké 13 százalék volt, míg a futamidő végéig változatlan kamatozású konstrukciókat a hitelfelvevők 7 százaléka választotta.

 A jegybank adatai szerint egy átlagos fogyasztóbarát lakáshiteles ügyfél 10,81 millió forintnyi kölcsönt vett fel 16,6 éves futamidőre. Az átlagos hitelösszeg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének mintegy 55,5 százalékára rúgott.

 A fogyasztóbarát lakáshitelek döntő hányadát, 88 százalékát használt lakás (62 százalék) vagy használt lakóház (26 százalék) vásárlására igényelték az ügyfelek, míg e kölcsönök 5 százalékának segítségével korábbi (kedvezőtlenebb) jelzáloghitelüket váltották ki.

 A kölcsönfelvevők lakóhelyét tekintve a fogyasztóbarát hitelállomány 59 százalékát Közép-Magyarországon igényelték, beleértve Budapestet. A legkisebb az érdeklődés a hitelek iránt Észak-Magyarországon (a meglévő hitelállomány 4 százaléka) és a Dél-Dunántúlon (3,65 százalék).

 A fogyasztóbarát lakáshitelek legnagyobb részét, 44 százalékát a 30-39 éveiben járó ügyfelek igényelték, a negyvenes hitelfelvevő korosztály aránya 28, a huszonéveseké pedig 18 százalék volt.

 A fogyasztóbarát lakáshitelek állománnyal súlyozott átlagos teljes hiteldíj-mutatója (THM) 2018 áprilisáig folyamatosan csökkent az 5 éves (áprilisában 3,95 százalék), és a 10 éves (4,95 százalék) kamatperiódusú fogyasztóbarát hiteleknél. A 3 éves (3,62 százalék) és a futamidő végéig fix kamatozású (5,39 százalék) kölcsönök hiteldíja stagnált, esetenként átmenetileg enyhén nőtt - derül ki a folyósító hitelintézetek által az MNB-nek küldött adatokból.