Az idei Európa-nap aktualitása, hogy idén a kulturális örökség európai évét tartják Európa-szerte, amelynek középpontjában a kulturális események és az oktatás állnak.  Kaposváron ezért az idei Európa-nap témája a szakképzés.

A Fő utcai rendezvényen több iskola is bemutatja képzési palettáját, így résztvevők sok érdekességet tudhattak meg az olyan ágazatokról, mint építőipar-faipar, szépészet, informatika, de bemutatkozott az egészségügy, a gépipar, a közlekedés és a kereskedelem is. Emellett az Európai Unió működésével, felépítésével is megismerkedhettek az érdeklődők.

„Intézményükben a szépítészet és az építészet is helyet kapott. A fodrászok mellett többféle építőipari szakmunkást is képezünk. Olyan szakmákat oktatunk, amelyek ma már hiányszakmák. A nálunk végzettek azonnal el tudnak helyezkedni, többféle állásajánlat közül is válogathatnak”- mondta el a Helyi Híradóknak Agócs Attila, a Lamping József Műszaki szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója.

Az intézmények mellett a Compass Egyesület is bemutatkozott, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara pedig az Európai Unió működésével és történetével ismertette meg az érdeklődőket. Az Európa-nap, melyet minden év május 9-én tartanak, az európai béke és egység ünnepe, mely Robert Schuman francia külügyminiszter nevéhez fűződik, aki a II. világháborút követően 1950-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra nyilatkozatát, amelyben Európa számára új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel.