A példaértékű szakmai platform célja az volt, hogy a Prevenciós Munkacsoportban meghatározott feladatok teljesítéséhez és a szűrési tevékenység megyei mutatóinak javításához megnyerjék az alapellátás orvosait, tájékoztatta lapunkat a munkacsoport.



Az értekezleten dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos megnyitójában hangsúlyozta, hogy hosszú távon csak széleskörű összefogással és egymás munkájának kölcsönös támogatásával, illetve a lakosság egészséggel kapcsolatos ismereteinek együttes fejlesztésével érhető el eredmény annak érdekében, hogy megyénk aggasztó népegészségügyi mutatóin javítani lehessen.



Bajók Sándoré megyei szakfelügyelő ápoló a munkacsoport koordinátora elmondta, hogy május 8-án a Megyei Egészségfórum Alapellátási Prevenciós Munkacsoportjában a stratégiai partnerekkel és a szakmai szervezetek képviselőivel közösen meghatározták azokat a főbb prioritásokat, amelyek végrehajtása támogatja a szűrést végző orvosok és szakdolgozók munkáját, hatékonyságát, ugyanakkor a lakosság részvételi hajlandóságát is képes emelni.



A munkacsoport fontos feladatának tartja a hátrányos helyzetű lakosság szűrésekbe való bekapcsolását is, mert ezzel a területi egészségi mutatók egyenlőtlenségei is javulhatnak.



A megyei szakfelügyelő ápoló véleménye szerint az alapellátásban magasan képzett szakdolgozók és orvosok közti jobb munkamegosztás is javíthatja a szűrések hatékonyságát és csökkentheti az orvosok leterheltségét. A munkacsoport koordinátora éppen ezért együttműködésre kérte fel a megye alapellátó egészségügyi szolgáltatóit működési formától függetlenül, hisz ebben a munkában a Megyei Egészségfórum és a Járási Egészségfórumok olyan célokat is képesek lesznek majd megvalósítani  integrálva a széleskörű szaktudást és motivációs bázist -, amelyet külön- külön egy szakmai csoport, szolgáltató vagy civil szerzet sem tud elérni.



Dr. Kőrösi László, az OEP Általános Finanszírozási Osztály főosztályvezető helyettese a Somogy megyei főbb szűrési mutatókat és a finanszírozás alapját képező indikátorokat elemezte, valamint a szűréshez kapcsolódó megyei teljesítményarányokat mutatta be.



A 2009-ben bevezetett és folyamatosan fejlesztett háziorvosi indikátorrendszer kiemelt célja, hogy a háziorvosi ellátás minőségi színvonala emelkedjen. A főosztályvezető helyettes többek között elmondta, hogy az influenza elleni védőoltások tekintetében jóval az országos átlag feletti az átoltottság Somogy megyében, de vannak olyan szűrési indikátorarányok is, amelyben alatta vannak az országos átlagnak, ilyen például a vérzsírszűrés, emlőszűrés).



Az indikátormutatókat azonban a település szerkezete vagy a praxis földrajzi elhelyezkedése is befolyásolhatja, hisz az egészségügyi szolgáltatás elérhető távolsága és a szolgáltatók száma emelheti vagy ronthatja a megyei viszonyszámokat.



József István szakpszichológus, szupervízor, a Kaposvári Egyetem docense az orvosok munkájában jól alkalmazható motivációs technikákat mutatta be, és hangsúlyozta, hogy pozitív hozzáállással a kudarcokat is könnyebben kompenzáljuk munkánkban. Javaslatot tett arra, hogy a háziorvosok bátran alkalmazzanak új módszereket, informatikai eszközöket a szervezésben, ha van rá lehetőség, még az „árukapcsolás" is beválhat", de az opportunista módszerek bevetését is megfontolandónak tartotta. Azt, hogy kinél milyen motivációs eszközt kell bevetni, az személyiségfüggő. Álláspontja szerint azonban egészen biztos, hogy csak folyamatos egyénre szabott felvilágosítással és motiválással emelhető a lakosság szűréseken való részvételi hajlandósága.



Dr. Fülöp Gábor megyei szakfőorvos, a KMOK szájsebészetének vezető főorvosa szemléletes előadást tartott a szájüregben előforduló rosszindulatú, vagy rosszindulatúvá válható folyamatokról, és a fogorvosok együttműködését kérte abban, hogy minden fogászati kezelésre jelentkező páciensnél végezzék el a szájüreg vizsgálatát, szűrését. Előadásával segítette a rosszindulatú folyamatok korai felismerését, és biztosította az alapellátás fogorvosait arról is, hogy a kiszűrt betegek várólistára kerülés nélkül, szinte azonnal ellátják.



Peperőné dr. Mihályfalvi Zita, Berzence háziorvosa a családorvos szemszögéből foglalta össze a szűréssel kapcsolatos feladatokat és nehézségeket. Hangsúlyozta, hogy mind a prevenció, mind a szűrés alapvető és elsődleges feladata valamennyi háziorvosnak. Az alapellátásban a szűrési tevékenység a megelőzés legfőbb pillére és bármilyen időigényes tevékenység is, elmaradhatatlan eleme a napi munkának és minden orvos-beteg találkozás részévé kell tenni.



Dr. Varga Edit, a SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője a védőoltásokkal kapcsolatos feladatokról, aktualitásokról nyújtott tájékoztatást.



Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos zárta az alapellátás munkaértekezletét azzal, hogy a hamarosan társadalmi és szakmai vitára bocsátott Nemzeti Szűrőprogramot a megye orvosai és szakmai szervezetei, jobbító alkotó javaslataikkal támogatni fogják.



A Somogy Megyei Egészségfórum 25-én ismét tanácskozik majd, hogy a koalíciós partnerek bemutathassák egymásnak prevenciós munkájukat, és a Somogy Megyei Egészség Fórum 9 munkacsoport vezetője ismerteti az eddigi eredményeket.



KH/Weborvos