A téli felkészülésről tartott kaposvári sajtótájékoztatón elhangzott: a téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint szükség esetén a téli ideiglenes kátyúzás.  Somogyban 1689 km utat kell takarítani a társaság 108 helyi dolgozójának. A munkát 33 nehézgéppel és 7 hómaróval végzik.  A szakemberek 1266 tonna sóval készülnek a megyében a hóra.

„A Somogy Megyei Védelmi Bizottság és az együttműködő szervek, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, az autópályát és a közutakat üzemeltető szolgáltatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lakosság a lehető legkevesebbet érzékelje a rendkívüli téli időjárás okozta nehézségekből. Felkészültünk arra, hogy elkerüljük, illetve mérsékeljük a tartós hideg, valamint a téli csapadék okozta rendkívüli helyzeteket” – mondta Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, mint a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke. 

A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat idén is az egyes útszakaszok forgalmi rendje és az úthálózatban betöltött szerepe szerint látják el.  A munkálatokat ezért nem egyszerre, hanem az előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el a szakemberek: ez azt jelenti, hogy először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. 

Folyamatos havazás vagy hófúvás esetén pedig szükség esetén többször is visszatérnek egy-egy útszakaszra. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon túl a fontos szakaszokon megelőző jellegű sózást is végeznek, ez a forgalmas autópályákat, autóutakat és főutakat érinti elsősorban.

A szakemberek mindenképpen arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. A téli gumik tapadása nagyságrendekkel jobb, mint a nyári vagy akár a négyévszakos gumiké, a téli időszakban ezzel a féktávok hossza is érdemben csökkenthető.