Ez derült ki az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ közleményéből.



A programra ingyenes telefonvonalon vagy a központ internetes portálján lehet jelentkezni, a telefonnál képzett pszichológusok és orvosok várják a leszokni kívánókat. 
Szeptember végéig már 1868 telefonon segítséget kérőt, köztük mintegy 1100 nőt vontak be sikerrel a leszokást segítő programba - olvasható a közleményben. Vajer Péter háziorvos, a központ egyik tanácsadója elmondta: egyelőre nehéz mérni a program sikerességét, ám önmagában az is hatással van a leszokási próbálkozásokra, hogy az emberek tudomást szereznek a központról. 



A telefonos tanácsadás úgy érhető el, hogy a leszokni vágyó felhívja az ingyenes vonalat, és üzenetet hagy nevével és telefonszámával. Ezután a hívónak megfelelő időpontban a tanácsadó szakemberek visszahívják. Egy telefonos terápia hat alkalomból áll.



A szakember elmondta: a szakirodalmi ajánlás alapján egyéves absztinencia után tekintik a pácienst leszokottnak, tehát az eddig eltelt idő kevés lenne, hogy statisztikailag megalapozott sikerarányról számoljanak be. Azokat, akik végigcsinálták a programot, egy év után felhívják a tanácsadók, hogy megkérdezzék, hol tartanak. Ez a követés nemzetközi szabványoknak megfelelő módszere, és ehhez még nem telt el elég idő - hangsúlyozta a tanácsadó.



 A programban csoportos terápiára is lehet jelentkezni, ez szintén hat alkalomból áll, és hamarosan igénybe lehet venni az ország 97 tüdőgondozójában.. 
 A programról a központ ingyenesen hívható zöld számán (06 80 442-044) és portálján (http://dohanyzasleszokas.koranyi.hu) található bővebb információ.



KH/MTI