A parlagfű tömeges virágzása általában augusztus közepe környékén indul meg. A parlagfű szezonban minden évben az egészségügyileg még tolerálható szint (30 pollenszem/m3) 10-20-30-szorosát éri el a parlagfű pollen koncentrációjának országos átlaga, és pollenriasztást kell kiadni. A parlagfűvel fertőzött mezőgazdasági területekről nagy mennyiségű pollen fog napokon belül a lakó- és nyaralóövezetekbe áramlani. Már csak néhány nap van a parlagfű tömeges virágzásáig, ezért kérjük, hogy az emberek jelentsék be a mezőgazdasági parlagfű fertőzéseket is a PME bejelentőlapján (http://www.pme.hu/bejelento-terkepes) keresztül. 

Most a legfőbb pollenforrások a fertőzött napraforgótáblák és a parlagfüves gabonatarlók. Ezeket kell pl. utazás, kirándulás, túrázás,  kerékpározás közben is figyelni és sürgősen bejelenteni. A parlagfű allergiásoknak és a nem allergiásoknak védőfelszerelés  (kesztyű, maszk) nélkül nem ajánlatos parlagfüves területek közelébe menni, mert az allergia és az asztma bárkiben kialakulhat.
Akik ez idáig bejelentést tettek időben akár többszöri hatósági figyelmeztetéssel és földvédelmi  bírság kiszabásával hatóságokkal együtt közösen tudunk hatást gyakorolni a tulajdonosokra, földhasználókra, belterületen az építkezőkre. Köszönjük, hogy bejelentésével segíti az elhanyagolt mezőgazdasági vagy még építés alatt lévő területek kitakarítását, rendbetételét.  Kiadó: