Egyed Miklós professzor, a kórház haematológiai osztályvezetője előadásában Semmelweis Ignác életét és munkásságát méltatta, mely az utódok számára sok tekintetben példaértékű. „Arra tanít bennünket orvosokat, hogy semmi körülmények között se zárkózzunk le a haladás elől. Az igazság felismerésekor ne féljünk kimondani azt, mert az újat csak azok képesek felismerni, akik felkészültek, akik meglátják a problémát, akik nem félnek az újtól, akik merik és teszik a dolgukat” - mondta a főorvos ünnepi beszédében, majd a Kaposvári egyetem elsőéves színészhallgatói műsorát hallgathatták meg a kórház dolgozói és vendégeik.



Moizs Mariann néhány gondolatot szentelt Semmelweis munkásságára, majd a közelmúlt és a jelen aktualitásairól szólt. Semmelweis gyermekágyról szóló munkásságát az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította. Számunkra ennek a munkának üzenete a prevenció és az, hogy mindig küzdeni kell.



A kórház fejlesztésével kapcsolatban elmondta, nehezen indult, voltak ugyan buktatói, sokan gátolták, de mindig voltak segítői is. Jelenleg hatvan százalékban készen van a 15 milliárdos beruházás és további húsz százalékban készül. Bár a kormány több nagyberuházás folytatását felülvizsgálta, a napokban megszületett a határozat a kaposvári kórház befejezésére biztosítja a szükséges forrásokat. „Én azt gondolom, hogy ez amilyen hihetetlen, ugyanolyan fantasztikusan nagy dolog. Ennél szebb ajándékot nem is kaphatott volna a kórház közössége az idei Semmelweis-napra – mondta a főigazgató, aki ezt követően köszönetet mondott Repa Imre professzornak, Mátrai Mártának, Gelencsér Attilának – utóbbi kettő politikus parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen -, Jakó Gergelynek, Petykó Zoltánnak és Papp Lajos professzornak, majd elismerések átadása következett.



Kitüntetettek



Kitüntetések:



Kaposi Mór Emlékplakettben részesült a betegek és munkatársak érdekében kifejtett kiemelkedő diakóniai tevékenységéért Balás Béla, a Kaposvári Egyházmegye püspöke, valamint a kórház megújításában, európai színvonalú egészségügyi ellátórendszerének kialakítása során kifejtett tevékenységéért: dr. Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Petykó Zoltán, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egykori elnöke és dr. Andrásofszky Barna, a mosdósi kórház nyugalmazott igazgatója.



Kaposi Mór Emléklapot vehetett át prof. dr. Szilágyi András, dr. Győrffy Károly, dr. Nemere Éva, dr. Nagy Márta, dr. Haragh Attila és Harsányi László.



Főigazgatói dicséretben részesült Héra Eszter, Szepesi András, dr. Imre László, dr. Egyházi Zsolt, dr. Tóth Tibor, dr. Moró Zsuzsanna, dr. Kaviczki Szabolcs, dr. Szabó Krisztina, Bukaresti-Antal Krisztina, Sermanné Kanász Judit, Tormáné Illés Angéla, Lukács Lászlóné, Gyánó Tamásné, Bánné Szabó Erzsébet, Juhászné Répási Andrea, Varga Ferenc, Kelemen Lajosné, Lukács Ferencné, dr. Ferenczy Mihály, Németh Józsefné és a Haematológiai osztály kollektívája.



A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara részéről Farkas Andrea, Tokai Richárd és Garainé Molnár Erika vehetett át elismerést.



Főorvossá nevezték ki dr. Tóth-Szöllősi Veronikát a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum orvosát.



Címzetes főorvos lett dr. Deme István - Neurológiai Osztály.



Adjunktusi kinevezést kapott dr. Vinczellér Ildikó – Fül-Orr-Gégészeti Osztály, dr. Shatara Saeed Jaffer – Pathológiai Osztály



Címzetes adjunktus lett dr. Borsiczky Balázs – Traumatológiai Osztály, dr. Sárkány Adrienn – Sürgősségi Betegellátó Centrum, dr. Gaál Ildikó – Sürgősségi Betegellátó Centrum, dr. Berend Katalin – Szemészeti Osztály és dr. Farkas Norbert – Általános, Mellkas– és Érsebészeti Osztály.



KH