Mint írják, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kezdeményezésére a Dankó Rádió frekvenciái a Baja 92,2 MHz, a Keszthely 104,3 MHz, a Révfülöp 91,0 MHz, a Tiszafüred 105,2 MHz és a Nagymaros 93,1 MHz hullámsávokkal bővülnek ki. 

A bővítés oka, hogy a Dankó Rádió a kisebb településeken csak szórványosan érhető el. A közszolgálati célok pedig csak akkor érvényesülhetnek maradéktalanul, ha a közszolgálati médiaszolgáltatás földrajzi értelemben véve is eljuttatható a lehető legtöbb társadalmi réteghez, írják.

A közlemény szerint az MTVA jelezte, hogy gazdaságossági és költségvetési okokból nem tervezi az M6 tematikus médiaszolgáltatás elindítását, amit a médiatanács elfogadott, és átvezette a közszolgálati médiaszolgáltatásokról szóló nyilvántartásában.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kérelmére a médiatanács ismét egyéves hatósági szerződést köt a szolgáltatóval a médiapiac sokszínűségének növelése érdekében. 

Ennek oka, hogy a szolgáltató a televíziós és rádiós piacon együttesen több mint 40 százalékos éves átlagos közönségarányt ért el tavaly, ezért a médiatanács médiapiaci koncentráció korlátozására vonatkozó szabály által érintett médiaszolgáltatóként azonosította, írják. 

A szolgáltató a televíziós és rádiós csatornáit érintően az európai alkotások, az öt évnél nem régebbi független európai alkotások, valamint a magyar művek esetében a kötelező sugárzási rátákon felüli vállalásokat tesz, az M5 csatornán pedig vállalja, hogy legalább 65 százalékban művészeti, tudományos és kulturális műsorszámokat tesz közzé, említik meg.

Közölték azt is: a médiatanács véglegesítette és a honlapján közzétette a Tokaj 101,8 MHz közösségi jellegű hasznosításra kiírt rádiós frekvencia pályázati felhívását. A pályázati ajánlatokat január 25-én lehet majd benyújtani.

A testület a Szolnok 90,4 MHz frekvencia eljárásában az alaki vizsgálat után pályázati nyilvántartásba vette az egyetlen jelentkezőt, az LB Rádió Kft.-t, a Budapest 98,6 MHz eljárásában a hiánypótlások után szintén mindkét pályázó - a Scaletta Kft. és a Manna Vision Media Kft. is - bekerült a nyilvántartásba. 

Tudatták azt is: az Európa Rádió médiaszolgáltatójának kérelmére a tanács 2023. március 20-ig meghosszabbította a Debrecen 94,4 MHz és a Szeged 87,9 MHz helyi médiaszolgáltatási jogosultságokat, valamint - a Rádió Som médiaszolgáltatója, a Friends-Lan Kft. kérelmére - a Fehérgyarmat 99,5 MHz helyi kereskedelmi jogosultságot. 

Emellett a médiatanács döntött arról is, hogy az Extrém Business Kft. kérelmére közös megegyezéssel 2018. január 1-jén megszünteti az érdi Rádió FM 87,8 MHz-re vonatkozó kisközösségi rádiós jogosultságát. 

A közlemény kitár arra is, hogy a médiatanács a médiaszolgáltatók közös kérelmére engedélyezte, hogy a TELEKOM BÉKÉS Kft. Békéscsaba 98,4 MHz és Gyula 90,5 MHz helyi, kereskedelmi rádiója 2017. december 22-től hálózatba kapcsolódjon az A-tól Z-ig Bt. Orosháza 90,2 MHz helyi, kereskedelmi rádióval mint hálózatos médiaszolgáltatással. Ennek kapcsán a tanács döntött a szóban forgó békéscsabai és gyulai frekvenciák közötti hálózatba kapcsolódás 2017. december 21-i megszüntetéséről.

A szolgáltatók kérelmére a tanács a médiaszolgáltatások állandó megnevezésének módosítását is engedélyezte: Orosházán a 90,2 Rádió 1 neve Mega Rádióra módosul, Békéscsabán pedig a Mega Rádió, ezentúl 98.4 Mega Rádió lesz. Az INTERAX Kft. visszavonta a médiatanácshoz benyújtott névváltoztatási kérelmét a Békéscsaba 88,9 MHz-es jogosultságára vonatkozóan, tájékoztattak a testület további határozatairól.