Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában emlékeztetett: 2010 előtt egy legyengült, kiszolgáltatott ország volt Magyarország, az elmúlt nyolc év alatt azonban ez megváltozott, mára erőteljes, növekedni tudó, az embereknek munkát adó, ütésálló nemzetgazdaság lett a magyar.

A szorgalom és a tehetség fenntartja a bővülést

Ennek a kulcsa az volt – mondta –, hogy a kormány meghirdetett egy másfajta gazdasági rendszert, a magyar modellt, amely mellé az emberek is odaálltak. Az elért gazdasági eredményt figyelemre méltónak nevezte, kiemelve, hogy a gazdaságpolitikát a magyarok tehetségére és szorgalmára építették, ami meghozta az öt százalék fölötti növekedést.

Továbbra is hinni kell abban – folytatta Orbán Viktor –, hogy a szorgalom és a tehetség fenntartja a bővülést, a vezetők pedig nem kényelmesedhetnek el, nem szabad azt gondolni, hogy most már a bab is hús, hanem újabb és újabb erőfeszítéseket kell tenni a következő sikerekhez.

A nemzetközi összehasonlításokat úgy kommentálta: nem indokolatlanok az összevetések, de „a többiek nem nagyon érdekelnek, nekik megvan a saját életük (…), nem érdemes méricskélni”. „Azt akarom, hogy a magyarok (…) saját logika mentén érezzék magukat sikeresnek, érezzék úgy, hogy van értelme annak, amit tesznek, és ne másokkal összevetve” – mondta, hozzátéve: sohasem érdemes a külföldiek életelvárásaival, fejlettségével meghatározni a saját életünk minőségét és céljait.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy még rengeteg tennivaló van, ezek közé sorolta, a szakképzés területét, a kis- és középvállalkozók vállalatvezetési képességének javítását és a bérek emelését, amelyhez pedig mindenképpen javítani kell a versenyképességet.

Vérfrissítés kell az Európai Parlamentben

Vérfrissítésre van szükség az Európai Parlamentben – jelentette ki Orbán Viktor. „Látom rajtuk a ciklus végi fáradtság jeleit, de a jövő évi EP-választás után lesznek új képviselők, és szerintem javulni fog a demokrácia minősége” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az úgynevezett migránsvízum kérdésében Orbán Viktor azt mondta: „elég vicces”, hogy egy ügyben addig kell újra és újra szavazni, amíg a bürokraták szerint a helyes eredmény meg nem születik.

Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy miért tűrik el ezt az EP-képviselők, akiktől az emberek azt várják, hogy álljanak ki az őket odaküldők érdekei mellett. „Próbálnék én itt, a magyar parlamentben ilyeneket csinálni, nemcsak az ellenzék, de még a saját frakciótagjaim is fellázadnának” – tette hozzá.

Semmilyen demokrácia sem tökéletes, a magyar sem, de a brüsszeli még messzebb van ettől – fogalmazott.

Orbán Viktor: Ütésálló lett a magyar gazdaság
 

 

A Sargentini-jelentéssel megtámadták Magyarországot

A Guy Verhofstadttal, az EP liberálisok frakciójának vezetőjével fennálló vitára úgy reagált: ez jól rátapint a nyugat-európai és közép-európai országok demokráciája közötti különbségre.

„Nekik egy ilyen elfáradt intézményes demokráciájuk van (…), és ha az elit úgy látja, hogy megtámadják, akkor megsértődik. Nekünk ez a luxus nem adatott meg, hogy ne támadjanak bennünket: 1990 óta vagyok parlamenti képviselő, 13. éve vagyok miniszterelnök, minden reggel azzal kelek, hogy derékon vágnak” – fejtette ki.

Hozzátette: „itt életben kell maradni minden támadással szemben, itt az ember nem királykodhat, itt utcai harcosként az evidensen jó döntésekért is meg kell harcolni.”

Kijelentette: a Sargentini-jelentéssel megtámadták Magyarországot, és „mi legalább akkora erővel támadtunk vissza – de ha lehet, inkább nagyobbal –, mint ahogy megtámadtak bennünket”. A kormány nem tűri el, hogy rombolják az ország tekintélyét, becsületét – közölte, megjegyezve: „aki belénk harap, annak erős fogsorral kell rendelkeznie, mert nem fogjuk ezt tűrni.”

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány megbízásából Brüsszel utcáit járó, a figyelmet a bevándorlási politika következményeire felhívó plakátos kisteherautót rendőrök állították meg, és leszereltették róla a Guy Verhofstadtot ábrázoló feliratot, a kormányfő úgy reagált: „a demokráciában az életerő ma Kelet-Közép-Európában erőteljesebb, mint Nyugat-Európában”.

Segítséget kell nyújtani a fiataloknak a gyermekvállaláshoz

A családok védelméről szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta: újabb és újabb segítségeket kell nyújtani a fiataloknak a gyermekvállaláshoz, hogy úgy érezzék, ezzel nem romlik, hanem javul az életük minősége.

A gyermeknevelés „kétségkívül küzdelmes, kétségkívül helyt kell állni, kétségkívül anyagiakkal is jár”, de ha azt lehet érezni, hogy a költségvetés is mellettük áll, „otthonteremtésben, bérben, adórendszerben, gyesben, gyedben, bölcsődékben segítséget nyújt”, akkor érdemes vállalni – fejtette ki.

Felidézte a migrációs nemzeti konzultációt is, amelyen a legnagyobb volt a részvétel, amit úgy értékelt, hogy az emberek életösztöne jól működik Magyarországon, érezték, hogy a magyaroknak nagy erővel kell felállniuk a brüsszeli támadásokkal szemben.

Teljes interjú ITT!