A mezőgazdaságért felelős államtitkár a megújuló vízgazdálkodásról és mezőgazdasági eredményekről tájékoztatta a jelen lévőket. Feldman Zsolt elmondta: hogy 2010–ben az Európai Unió tagállamaihoz képest a magyar mezőgazdaság termelékenysége 36 százalék volt. Ez 2018-ra 49 százalékra emelkedett. A megváltozott klímaviszonyok új mezőgazdasági technikákat igényelnek, ilyen például az öntözés is.

„A kormány ezt felismerve-, támogatja az öntözőrendszerek telepítését és az ehhez kapcsolódó víz-nyerőhelyek kiépítését” – mondta az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy a mostani projekt családi gazdaságban valósult meg, s hogy a tulajdonos fia fiatal gazdaként vesz részt a munkában, így ez a tevékenység még inkább becsülendő.

Nincsenek már kiszolgáltatva az esőnek Somodorban
 


Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója az öntözőrendszer kivitelezéséről és beüzemelésének fázisairól tájékoztatta a hallgatóságot. Megemlítette a kiépítést kísérő nehézségeket, de a hosszas mérnöki tervezés és munka meghozta eredményét.

Az átadón az öntözőtónál Pongrácz Máté fiatal gazda és Tóth Richárd, a Valmont képviselője bemutatta a beruházást és ismertették műszaki felépítését.