„A lakás- és a kéménytüzek kialakulásában, tovább terjedésében évről-évre közrejátszik a nem megfelelő tüzelés-fűtés. A tapasztalatok szerint gyakran előfordul, hogy a tüzelőberendezésbe nem megfelelő tüzelőanyagot dobnak, a fa mellé műanyagpalackokat, csomagolóanyagokat, régi bútorlapokat, rongyokat. Ez pedig a kémények rohamos romlását eredményezi, amely nemcsak kéménytüzek kialakulásához, hanem szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet”- tudtuk meg Mihályka Szabinától, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivőjétől.

 A katasztrófavédők egész Somogyban tartanak előadásokat, így jártak már Andocson, és a kaposvári Nagyboldogasszony Katolikus Gimnázium tanulóit is figyelmeztették a rájuk leselkedő veszélyekre katasztrófavédelmi kirendeltségének dolgozói.

A Ne gyújtsa! Gyűjtse! – kampány keretében arra is felhívják figyelmet, hogy a füstérzékelők alkalmazásával otthonunk tűzbiztonságát tovább növelhetjük. Ezek a készülékek tűz esetén időben, átlagosan egy percen belül jeleznek, segítségükkel a személyi sérülések és a jelentősebb anyagi károk is megelőzhetőek.