Nem akar több vízierőművet a Drávára a Somogy Megyei Közgyűlés
Nem akar több vízierőművet a Drávára a Somogy Megyei Közgyűlés
MTI fotó: Kovács Attila

Horvátországnak a Drávát érintő vízierőmű-terveivel szembeni fellépésre kérte fel a kormányt a Somogy Megyei Közgyűlés szerdán, a képviselők többségének támogatásával meghozott döntés szerint a testület elutasítja a folyón újabb vízierőművek építését. 

A döntés szerint a testület Magyarország alaptörvényével összhangban kiemelt feladatának tekinti a természet megőrzését, fenntartható hasznosítását, ezért tájékoztatást kér az Állandó Magyar-Horvát Vízgazdálkodási Bizottságtól a Drávával kapcsolatos vízügyi fejlesztési tervekről.

Az előterjesztés szerint a téma a Dráva természetközeli állapotának megőrzéséért tevékenykedő Dráva Szövetség kezdeményezésére került napirendre. A civil szervezet úgy látja, a Dráva-mente jelentősége az egyedülállóan megmaradt természeti értékekben rejlik, a folyó és környéke változatos élőhelyeket biztosít a növény- és állatvilágnak, fokozatosan a hazai és a nemzetközi turizmus célterületévé válik. Jelentőségét növeli, hogy a terület a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Natura 2000 ökológiai hálózat része, 2011-ben itt alakult meg a Mura-Duna-Dráva Bioszféra Rezervátum.

Az előterjesztés szerint Őrtilostól felfelé a Murán és a Dráván már több mint húsz vízi létesítmény épült. Az erőművek befolyásolják az áramlási viszonyokat, a hordalékképződést, gátjaik felfogják a hordalékot, szélsőséges esetekben vízszintingadozást, medermélyülést okozhatnak. A létesítmények veszélyeztetik a természeti értékek fennmaradását, további erőművek építése pedig már visszafordíthatatlan károkat okozhat az ökológiai rendszerben.

Az ülésén felmerült, hogy a döntést egy nemzetközi szakértői bizottság véleményétől tegyék függővé, valamint az is, hogy vízierőművek létesítésének lehetőségét Magyarországnak nem szabad elvetnie, ezt azonban a képviselők többsége nem támogatta.

Biró Norbert elnök azzal érvelt, hogy a paksi atomerőmű-beruházással Magyarország áramellátása hosszabb távon biztosított lesz, az országnak nem kell drávai vízierőművekben gondolkodnia, a természetvédelem elsőbbséget élvez.

A Baranya Megyei Közgyűlés tavaly novemberben a somogyival lényegében egyező határozatot fogadott el a Dráva védelméért.

2017. március 25. szombat, Irén és Írisz napja
Kaposvár: Felszakadozott felhőzet
8 °
Felszakadozott felhőzet
Élő adás
Nézze élőben a Magyar Televízió csatornáit, vagy hallgassa kedvenc rádió csatornáját!
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nézem meg