A minden év szeptember harmadik hétvégéjétől nyolc napon át tartó ingyenes rendezvénysorozat célja, különböző művészeti ágakkal népszerűsíteni a szakralitást, felmutatni a keresztény kultúrában rejlő értékeket.

Az Ars Sacra Fesztiválhoz az ország legnagyobb múzeumai, kiállítóhelyei, galériái, színházai, templomai, kulturális központjai, egyházművészeti gyűjteményei csatlakoznak minden esztendőben.

„A fesztivál az egységet is szolgálja, azt mutatja, miként tud együtt dolgozni és közösen fellépni több keresztény egyház. A fesztivál főszervezője a katolikus egyház, együttműködve a reformátusokkal és az evangélikusokkal. Közösen hirdetjük az igazságot, a szépséget és a jóságot„ – mondta rendezvényt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Varga László katolikus megyés püspök.

A kaposvári megnyitót szeptember 15-án tartják a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban. A rendezvénysorozat idén is gazdag programmal várja az érdeklődőket. Több helyszínen, többféle művészeti és egyházi rendezvényre hívják a részvevőket.  Színvonalas zenei kínálatot, kiállításokat, irodalmi esteket, színházi és szakmai előadásokat, lelki-, és gyerekprogramokat találnak a 8 napban a résztvevők.

A megyei könyvtárban egyebek mellett irodalmi kerekasztal szerveznek, József Attila istenes verseit elemzik művészek, művészettörténészek. A Vikár Béla Vegyeskar koncertmisét ad, míg Gál Laura énekművész a Szent Imre templomban  tart előadóeset a barokktól a XXI. századig  sokféle műfajú dal csendül majd fel. Az evangélikus templomban Bolyki Balázs ad koncertet, de beszélgethetünk Madarász Isti filmrendezővel is.

A szeptember 15-étől tartó Ars Sacra Fesztivál valamennyi programja ingyenes.