Szóba került a közbiztonság további növelése, a migrációs válság kezelése és az önkormányzatok jogkörei is. A találkozó egy sorozatnak az első állomása volt, valamennyi miniszterrel találkozót kezdeményez a szövetség, hogy beszéljenek az előttünk álló feladatokról.

„A mi szempontunkból a legfontosabb miniszterrel, Pintér Sándor miniszterrel kezdtük a sort, hiszen az ő felügyelete alatt működnek az önkormányzatok. Valamennyi nagyvárostól megkérdeztük, hogy az elkövetkező években mit tartanak fontosnak, mi az, amit törvénybe kellene iktatni, vagy amit másképpen kellene csinálni. Ezeket a tennivalókat 13 pontban foglaltuk össze” - jegyezte meg Szita Károly.

A megyei jogú városokban több mint kétmillióan élnek, az ő problémáikra és életminőségüknek javítására keres megoldást a Megyei Jogú Városok Szövetsége.

„Egyik fontos téma, hogy olyan okos megoldásokat találjunk ki, amelyek a települések életét megkönnyítik, komfortosabbá teszik, ugyanakkor egységesítsük is ezeket a rendszereket az országban.  Például növelni kell az okosparkolók, számát, amelyeket az okostelefonunkon már előre láthatjuk az üres parkolóhelyeket. A közbiztonság növelése érdekébe pedig a közterületi kamerák számát érdemes gyarapítani”- tette hozzá Szita Károly.