„Az eredetileg angolparknak készült ligetet inkább áthaladásra, kevésbé pihenésre használják jelenleg az erre járók. Ha már lesz azonban egy gyönyörű, megújult színházunk, akkor annak méltó környezetet szeretnénk kialakítani, amelynek a jellegét meghagyjuk, de teljesen felújítjuk. Mostanra elavultak a burkolatok, elavultak a padok, és a szökőkutak a mostani környezet miatt nem tudják azt a látványt nyújtani, amelyet ez a fákkal ölelt park meg tudna adni a kaposváriaknak” – jegyezte meg a polgármester.

Komor Zoltán beruházási ügyintéző hozzátette, hogy a nem használt közlekedőutakat megszüntetik, új utakat is építenek, de azok burkolata is meg fog újulni, amelyek megmaradnak. Összesen több mint ötven új padot helyeznek ki, felújítják a lépcsőket és a szökőkutakat, új villanyoszlopok lesznek a parkban, korszerű világítással, de tereprendezésre és növényültetésekre is sor kerül majd.

Az első ütem a Tündérrózsa szökőkutat és környékét fogja érinteni, ahol egy rózsalugast is kialakítanak. A második ütem a teljes zöldterület megújítása lesz. A Nagypiac irányából a vasútállomás és a színház felé vezető fő út nem csupán új burkolatot kap, hanem a vízelvezetése is megújul.

A felújítás várhatóan két ütemben fog megvalósulni, több mint 200 millió forintból. A tervek szerint az őszi díszelőadásra az első ütemmel végezni szeretnének. Az 1933-ban épült, több mint egyhektáros parkban sok fa van, melyek közül több is elérheti a százéves kort. Ezek mindegyikét speciális röntgenkészülékkel felmérték a szakemberek, akik csak a beteg, életkoruk végére ért fákat fogják kivágni.

Szita Károly megjegyezte: ha fakivágásra is szükség lesz, úgy minden kivágott fa helyett újat ültetnek.