A téli időszak nemcsak immunrendszerünket, de hangulatunkat és koncentrálóképességünket is próbára teszi. A szürke, napfénytől mentes napokon sokkal fáradékonyabbak vagyunk, és ez sokszor teljesítményünkön is meglátszik, de szerencsére jó néhány olyan alapanyag fellelhető már, melyek egészséges módon igyekeznek koncentrációnkat növelni.



A reggeli a nap legfontosabb étkezése, mert amellett, hogy számos jótékony hatása van, javíthatja a rövidtávú memóriát, illetve egész napra lendületet és aktivitást adhat. Tanulmányok szerint azok a diákok, akik rendszeresen reggeliznek, jobb a teljesítményük, mint azoknak, akik nem reggeliznek. Fogyasszunk magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonákat, tejet, joghurtot és gyümölcsöket.



A koffein élénkít, javítja a koncentrációt valamint energiát ad, serkenti az agy működését, így javul a memóriánk, illetve teljesítményképességünk is. A különböző csokoládék, kávék, valamint energiaitalok melyek koffeint tartalmaznak - éber állapotot eredményeznek, igaz csak rövidtávon. De vigyázat! a túlzott koffeinfogyasztás negatív hatással van egészségügyi állapotunkra, idegességet, szapora szívverést, szédülést eredményezhet.



A cukor hozzájárul az éberséghez, ugyanis a glükóz és a szénhidrát a szervezet tüzelőanyaga. Serkentik és javítják a memóriát, a gondolkodási folyamatokat és a mentális képességet. Figyelem! Túlzott fogyasztásuk károsíthatja a memóriát, így figyeljünk a mértékletességre.



A halfogyasztás javítja a memóriát, ugyanis, a benne lévő fehérje és omega-3 zsírsavak hozzájárulnak az agy működéséhez és fejlődéséhez. Ezen kívül csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve a stroke kialakulásának esélyét. A heti két alkalommal való halfogyasztás javítja a memóriát és hozzájárul szívünk és agyunk egészséges működéséhez.



A diófélék és magvak kiváló E-vitaminforrások, antioxidáns hatásuknak köszönhetően pedig védenek a daganatos megbetegedések ellen, illetve fokozzák az éberséget és a koncentrációt.



A teljes kiőrlésű gabonák és a gyümölcsök, mint például az avokádó csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek és a magas koleszterinszint kialakulását. Javítják a vér áramlását, valamint működésbe hozzák az agysejteket.



Az áfonya védi az agyat és csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.



KH/Házipatika