Magyarországon az elmúlt években megduplázódott a HIV-fertőzöttek száma: míg 2007-ben 117 új esetet találtak, addig 2012-ben már 219 új fertőzöttet szűrtek ki. Az új AIDS-betegek száma 2013. október végéig elérte a 42-t, az előző évek középátlaga 20 eset volt.



 Miskolczi Endre András, a PLUSS Magyarországi HIV-pozitívokat Segítő Egyesület elnöke - aki 15 éve él együtt a betegséggel gyógyszeres kezelés mellett - hangsúlyozta: a fertőzöttek a diszkrimináció és a kirekesztettség miatt sokszor nem jutnak megfelelő ellátáshoz, nem mernek segítséget kérni. "A betegek nem merik felvállalni a betegségüket, mert az számukra súlyos társadalmi következményekkel jár... Az egészséges életre való nevelés nagyon fontos a mai világban, amit arccal, tettel lehet megtenni" - tette hozzá.



Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekképviseleti Egyesületének elnöke kiemelte: a HIV-fertőzöttek számának növekedésével jár, ha a szexmunkából élőknek nincs lehetőségük anonim, olcsó vagy ingyenes szűrést igénybe venni és nincs biztosítva, hogy egészségesebb és biztonságosabb körülmények között dolgozhassanak.



Földi Ágnes szerint a prostituáltak közül nagyon kevesen mennek el szűrésre, mert sokan tartanak attól, hogy nem megfelelő bánásmódban részesülnek.



KH/MTI