Több mint 91 százalék az első fokon jogerőre emelkedett ítéletek száma a törvényszék munkájában. Másodfokon a helyben hagyás pedig meghaladja a 66 százalékot. Száz peres ítéletből hármat változtattak csak meg.  Ez azt mutatja, hogy a somogyi bírák megalapozott és igazságos ítéleteket hoznak. 

Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke arról beszélt, hogy tavaly több ügyet fejeztek be, mint amennyit elkezdtek, azaz jelentősen csökkent az elhúzódó perek száma. 34129 ügyet kezdtek el tavaly tárgyalni, az ügyek 93 százaléka egy éven belül, 77, 8 százaléka pedig hat hónapon belül befejeződött. A 2,5 évnél hosszabb perek száma is jelentősen csökkent tavaly, a barcsi járásbíróságon pedig egyáltalán nincs ilyen.

„Az időszerű ítélkezést segítik a digitális fejlesztések is, a törvényszéken felgyorsultak az informatikai fejlesztések. A nyomtatók és mobil eszközök mellett nagy teljesítményű beszédfelismerőt is beszereztünk és biztosított a távmeghallgatás lehetősége is, amely rendkívül idő és költségkímélő a tárgyalásokon”- monda Hajnal Éva.

Túri Tamás, Pécsi Ítélőtábla elnöke elmondta, hogy az ítélőtábla munkájának egyharmadát adja a Kaposvári Törvényszék, amely nagyon jó statisztikával dolgozik, az ítéletek nagy részét helyben hagyják.

 A sajtótájékoztatón bemutatták az Országos Bírói Hivatal a kiadványát is, amely a bírói függetlenségről készült felmérés eredményét mutatja be. A statisztika szerint ma Magyarországon a bírók több mint 96 százaléka tartja függetlennek magát és három negyedük átláthatónak ítéli az igazgatási döntéseket.