A rendezvény előtti sajtótájékoztatón Gelencsér Attila, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője, a Kaposvári Civil Parlament alapítója elmondta: a 21. századi Magyarország egyik legfontosabb feladata a közösségépítés. Ez pedig nem sikerülhetne a civil szervezetek nélkül.

„A változások évszázadát éljük, ezekhez a változásokhoz pedig mindenkinek alkalmazkodnia kell. Új megoldásokat kell kitalálni, a jó gyakorlatokat átadni„- mondta Gelencsér Attila.

Ezeknek a jó példáknak az átadásában segít a Kaposvári Civil Parlament, melynek ezúttal Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum jogi szakértője, a jogi kabinet elnöke volt a vendége.

„A civilek folyósót jelentenek az állampolgárok és a hatalom között. Szerepük, fontosságuk ezért elvitathatatlan”- mondta az alkotmányjogász.

 A rendezvényen részt vett Szita Károly, Kaposvár polgármestere is, aki arról beszélt, hogy egy város csak akkor lehet erős, ha erős a közössége.

„Kaposváron több mint száz civilszervezet működik, akiknek a munkájáért köszönet és elismerés jár. A város 65 millió forintértékben biztosít a civilszervezeteknek irodahelyiségeket, ezen felül jövőre 400 millió forintra pályázhatnak három ütemben támogatásra. A kórház déli tömbjében pedig 600 millió forintért megépítjük a Kaposvári Polgárok Házát„- mondta a polgármester.

A több mint 150 fős parlament kaposvári civilszervezetet képviselőiből áll össze, akik a parlamenti ülés végén az őket érdeklő és érintő kérdéseikre is választ kaptak.