Az Európai Gabonapehely Szövetség felmérése szerint az európai lakosság még mindig nem tulajdonít nagy jelentőséget a reggelinek, több mint 61 százalékuk hetente többször is kihagyja ezt az étkezést, saját bevallásuk szerint azért, mert nem jut elég idejük a reggeli rohanás közben. Pedig a kiegyensúlyozott reggelihez nem kell sok idő, ideális megoldás lehet például a teljes értékű gabonával készült gabonapehely friss gyümölccsel és tejjel.



A felmérés arra az elszomorító tényre is rámutat, miszerint háromból egy gyerek egyáltalán nem reggelizik, vagy ritkán esznek a gyerekek, mielőtt iskolába mennének. Ébredés után a szervezetünk energiaszintje alacsony, hiszen a vacsora és a reggeli között akár 12 óra is eltelhet, ezért létfontosságú, hogy megfelelő tápanyagokhoz jussunk. A szakemberek szerint a hagyományos felvágottas vajas fehér kenyér, zöldség és folyadék nélkül nem elegendő ehhez, hanem szem előtt kell tartani, hogy a reggeli kellően tápláló legyen. A rostok, a kalcium, a magnézium, valamint az egyéb ásványi anyagok és vitaminok mind elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott napindításhoz. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy ha a reggelizés során nem juttatjuk szervezetünkbe e létfontosságú tápanyagokat, akkor azt a nap során elfogyasztott ételekkel sem tudjuk teljes mértékben pótolni.



A reggeli készülődés, rohanás miatt általában nem jut idő semmire, pedig a reggeli megfelelő alkalom arra, hogy a család együtt étkezzen. Ez a közös nyaralások alkalmával még könnyebben megvalósítható, mint a munkával és iskolával terhes hétköznapok során. Szakértők megállapították, hogy minden egyes kihagyott reggeli negatívan befolyásolja az agyműködést és a memóriát nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek esetében is. Viszont azok a gyerekek, akik szüleikkel együtt reggeliznek, tápanyagokban gazdagabb reggelit kapnak, mint az egyedül étkezők. Ráadásul a közös reggelizés hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek megfelelő táplálkozási szokásokat alakítsanak ki.



Milyen a megfelelő, tápanyagokban gazdag reggeli? A felmérések szerint a gabonapehely vas- és B-vitamin-forrás lehet, ráadásul sok országban a lakosság vitamin és ásványi anyag bevitelének elsődleges forrását jelenti. "Egy kiegyensúlyozott összetételű reggeli tartalmaz teljes kiőrlésű pékárut vagy teljes értékű gabonát tartalmazó gabonapelyhet; tejet, tejterméket vagy egyéb teljes értékű fehérjeforrást; illetve zöldséget vagy gyümölcsöt. Így gyorsan elkészíthető, mégis kiegyensúlyozott összetételű reggeli lehet egy tál teljes értékű gabonát tartalmazó gabonapehely idényjellegű, friss gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal tálalva" - mondja Tóth Bernadett, független dietetikus.



KH/Házipatika