Somogy megye legnagyobb katonatemetője, a Kaposváron, a Déli temetőn belüli Hősök temetője. Az itt található, összesen 1228 darab I. világháborús katonasír közül 519-et már felújítottak, ezúttal pedig további 709 felújított sírhelyet adtak át.

„Büszkén nevezhetjük Kaposvárt katonavárosnak, ezért a település kiemelt feladata a háborúkban elhunyt katonák emlékének megőrzése, nyughelyeiknek rendben tartása. Ezért több intézmény és kutató összefogásával egy könyvet készítünk, amelyet az első világháború befejezésének centenáriumában ad ki Kaposvár önkormányzata”- mondta köszöntőjében Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A kaposvári Hősök temetőjének II. parcellájában található hadisírok keretei, a halottak nevét őrző sírjelek az idő előrehaladtával tönkrementek. A sírjeleken a feliratok olvashatatlanná váltak, a betűk részlegesen vagy teljesen kikoptak. Az emlékpark központi helyén található emlékmű felújítása szintén szükségessé vált, mivel a talapzata és felépítménye is sötétszürkévé színeződött.

„Tavaly indult a katonahősök emlékezete program, amely azt célozza, hogy létrejöjjön az elmúlt 170 év hadműveleti veszteségeinek adatbázisa. A teljes adatbázis 2020-ra készülhet el”- mondta Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője.

A felújított katonasírok átadásán újraszentelték a temetőt, Varga László kaposvári katolikus megyéspüspök és Bellai Zoltán református lelkész áldotta meg az elesett katonák nyughelye. 

A rendezvényen részt vett Holló József nyugállományú altábornagy, kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos, aki arról is szólt, hogy a kormány az elmúlt években rendelte el az ország területén fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozatalát, amelyhez kétmilliárd forintnyi költségvetési forrást is biztosított.